Linkovi

Kraj vojne misije u Iraku


Američka, iračka i zastava američkih vojnih snaga u Iraku istaknute su tokom ceremonije kojom je označen kraj američke vojne misije u Iraku, 15. decembra 2011.
Američka, iračka i zastava američkih vojnih snaga u Iraku istaknute su tokom ceremonije kojom je označen kraj američke vojne misije u Iraku, 15. decembra 2011.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta je predvodio svečanost kojom je označen završetak vojne misije Sjedinjenih Država u Iraku, posle skoro devet godina rata i gotovo četiri i po hiljade poginulih američkih vojnika.

Današnja svečanost u Bagdadu je održana nekoliko nedelja pre 31. decembra, krajnjeg roka za odlazak preostalih američkih vojnika iz Iraka. Američki vojnici su tokom ceremonije savili zastave spremajući se za povratak. Paneta je američkim vojnicima koji su prisustvovali svečanosti, rekao da bi trebalo da se ponose onim što su postigli u Iraku.

Otići ćete sa velikim ponosom, trajnim ponosom, uvereni da su vaše žrtve pomogle iračkom narodu da počne novo poglavlje istorije, bez tiranije i ispunjeno nadom u napredak i mir, pre svega za buduće naraštaje.“

Paneta je rekao da je misija jačanja Iraka da bi mogao da vlada i da se štiti, postala realna. Ipak, sekretar za odbranu je upozorio da će još biti teškoća.

Irak će u narednim danima dovoditi u iskušenje terorizam, oni koji bi hteli da podele zemlju, ekonomski i socijalnio problemi, potrebe same demokratije. Izazovi ostaju, ali će Sjedinjene Države biti tu da stanu uz irački narod dokle god on bude prolazio kroz takva iskušenja u izgradnji jače u prosperitetnije zemlje.“

Predsednik Barak Obama je juče odao priznanje svima koji su služili u ratu i rekao da Sjedinjene Države ostavljaju za sobom suveren, stabilan i održiv Irak. On je u vojnoj bazi Fort Brag u Severnoj Karolini, naglasio da je to „izuzetno dostignuće“. Američki predsednik je zaključio da je budućnost Iraka sada u rukama iračkog naroda.





XS
SM
MD
LG