Linkovi

Pjongjang pristao na moratorijum


Severnokorejska vojska
Severnokorejska vojska

Sjedinjene Američke Države su saopštile da je Severna Koreja pristala da uvede moratorijum na lansiranje projektila dugog dometa, nuklearne probe i druge aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem uranijuma.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je pred kongresnim odborom da je Pjongjang takođe pristao da dozvoli međunarodnim inspektorima da verifikuju i prate moratorijum na obogaćivanje uranijuma i uvere se da je nuklearni reaktor u Jongbjonu onesposobljen.

U međuvremenu, Vašington nastavlja da vrši pritisak na Severnu Koreju da obnovi razgovore o razoružanju, u zamenu za pomoć u hrani, koja je preko potrebna osiromašenoj komunističkoj zemlji. Sekretarka Klinton takođe je rekla da će se timovi dve zemlje za pomoć u hrani u bliskoj budućnosti sastati kako bi dogovorili detalje plana za isporuku 240 hiljada metričkih tona američke pomoći.

Pored toga, rekla je da dogovor poziva na vrlo pažljivo nadgledanje te pomoći, da bi se osiguralo da ona stigne do onih kojima je napotrebnija. Sjedinjene Države su početkom 2009. suspendovale pomoć u hrani Severnoj Koreji, delom zbog zabrinutosti da se ta pomoć zapravo dodeljuje severnokorejskoj vojsci ili pripadnicima političke elite.

XS
SM
MD
LG