Linkovi

Virtuelna realnost - novi hit


Naočare za virtuelnu realnost
Naočare za virtuelnu realnost

Po vrlo sličnom šablonu koji je već viđen sa drugim tehnološkim inovacijama, cena naočara za virtuelnu realnost opada, a količina dostupnog sadržaja polako raste.

Stručnjaci za tehnologiju kažu da se tržište pametnih telefona usporava. Prezasićenje tržišta, usporene ekonomije, i sve jača konkurencija kineskih i indijskih kompanija, navodi stručnjake da se okrenu novom proizvodu koji će im doneti dobar profit. Mnogi su počeli da se klade na virtuelnu realnost.

Tržište mobilnih telefona je i dalje ogromno i još mnogo novca će se obrnuti, ali za proizvođače postoji jedan problem kada se radi o dizajnu.

“Kako razlikujete pravougaoni blok sa ekranom na dodir, baterijom i kamerom? Neki od proizvođača, učesnika Svetskog mobilnog kongresa pozabavili su se time svojim novim proizvodima”, kađe šef istraživačkog tima "CCS Insight" Ben Vud.

Soni se u potpunosti fokusirao na fotoaparat. Njihov Xperia X telefon ima fotoaparat koji je spreman da napravi fotografiju za manje od 0,6 sekundi. LG-ev novi G5 ima modularni dizajn i niz dodataka koji produžavaju trajanje baterije i poboljšavaju funkcije ugrađenog fotoaparata.

Samsungov Galaxy S7 ima veću bateriju i mogućnost dodatka memorije do čak 200 gigabajta. Ti uređaji su međutim skupi te mnogo proizvođača u Kini i Indiji prave svoje, jeftinije, pametne telefone.

“Primećujemo prelazak sa razvijenih tržišta na tržišta u razvoju. Dakle više kineskih proizvoda, više indijskih proizvoda. Mislim da i potencijalno više afričkih proizvoda u budućnosti”, smatra analitičar Nil Moston.

Ali sa kamerama koje mogu da snimaju u 360 stepeni, otvara se nova šansa – virtuelna realnost. Samsung je već počeo da kombinuje svoje telefone sa naočarima za virtuelnu realnost.

“To su uređaji koji će proizvesti pregršt sadržaja i onog sadržaja koji će korisnici generisati i to će da bude glavni pokretač tržišta”, ističe Ben Vud.

Proizvođači se nadaju da će uskoro svako želeti da ima naočare za virtuelnu realnost za igranje igara, istraživanje udaljenih mesta ili druženje sa prijateljima i porodicom koji nisu fizički prisutni. Povezanost takođe uskoro može da bude dostupna u mnogim oblastima.

“Ove godine ćemo lansirati prvi satelit iznad Afrike kako bismo mogli da sarađujemo sa operaterima kako bi proširili povezanost i emitovali internet odozgo”, rekao je osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg.

Firma za istraživanje tržišta “CCS Insight” predviđa da će do kraja ove godine potrošači kupiti čak 13 miliona uređaja za virtuelnu realnost.

XS
SM
MD
LG