Linkovi

UNICEF: Migranti često žrtve seksualne eksploatacije


UNICEF
UNICEF

U najnovijem izveštaju UNICEF-a je navedeno da su hiljade žena i dece iz severne Afrike, koji beže od ratova, bede i nasilja i rizikuju da se preko Sredozemnog mora domognu Italije, izloženi seksualnoj eksploataciji i drugim vrstama nasilja.

Predstavnici Fonda Ujedinjenih nacija za decu ispitivali su uslove u državnim centrima za izbeglice u Libiji, koje su okarakterisali kao ”paklene” u kojima ljude drže mesecima bez ikakvih nagoveštaja o statusu.

Afšan Kan, specijalni koordinator UNICEF-a za izbegličku i migrantsku krizu u Evropi, kaže da su migranti veoma često žrtve krijumčara koji ih tretiraju kao roblje.

"Treba da shvatimo da krijumčarenje izbeglica funkcioniše po principu parcijalnog plaćanja. Ne naplaćuje se sve odjednom već deo po deo pređene destinacije. Neke devojke sa kojima sam razgovarao su mi rekle da su imale da plate za, na primer, jednu etapu pređenog puta, a za nastavak putovanja, transakcija plaćanja bila je u vidu seksualnih usluga", Kan.

On napominje da su kriminalnim transakcijama zahvaćeni i dečaci koji su primorani da džepare po ulicama ili se bave prostitucijom.

U izveštaju UNICEF-a se navodi da na centralnoj Mediteranskoj ruti ima i dece do 12 godina starosti iz Somalije, Etiopije, Nigerije, Eritreje i Gambije koja putuju sama, bez roditelja.

Mnoga deca su podlegla opasnom putovanju od severne Afrike do Evrope , navedeno je u izveštaju. Prošle godine je u pokušaju da preko Sredozemnog mora iz Libije stignu do Italije, stradalo 4 i po hiljade migranata, uključujući najmanje 700 dece.

XS
SM
MD
LG