Linkovi

Svetski lideri se okupljaju u UN-u


Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije

Svetski lideri se pripremaju da se okupe u Ujedinjenim nacijama u najvećem broju do sada. Više od 150 predsednika i premijera će prisustvovati ovogodišnjoj generalnoj skupštini kojom se takodje obeležava 70. godišnjica Ujedinjenih nacija.

Papa Franja stiže u UN 25. septembra, samo nekoliko sati pred otvaranje velikog samita čiji je cilj borba protiv siromaštva.

On će se obratiti službenicima UN-a i održati privatni sastanak sa generalnim sekretarom Ban Ki Munom, sa kojim se sastao tri puta ranije u Vatikanu.

“Mi razgovaramo o mnogim pitanjima, uključujući iskorenjivanje siromaštva, migracije, pitanje izbeglica, i što je najvažnije, klimatske promene.”, ističe Ban Ki Mun.

Papa će potom održati veoma iščekivani govor u Generalnoj skupštini.

“On se pojavio kao glas globalnog moralnog autoriteta o stvarima poput izbeglica i klimatskih promena. Veliki broj ljudi čeka da čuje šta on ima da kaže o situaciji u svetu.”, kaže Karni Ros, Diplomatski konsultant

Na redu je potom debata o najtežim svetskim problemima.

Ričard Gauan, UNIVERZITET KOLUMBIJA“Biće puno pohvala na sopstveni račun povodom iranskog nuklearnog programa, ali to će zaseniti humanitarna kriza u Evropi i moć Islamske države na Bliskom istoku.” navodi Ričard Gauan, Kolumbija univerzitet

30. septembra biće održan sastanak na visokom nivou povodom krize u Evropi. Generalni sekretar ističe da se nada da će pokrenuti humani i efikasan odgovor.

Većina izbeglica su Sirijci, koji beže od gotovo pet godina gradjanskog rata.

Nedavno povećanje vojne podrške za sirijskog predsednika Bašara al Asada je podstaklo zategnutost sa Vašingtonom. Predsednik Vladimir Putin koji nije prisustvovao Generalnoj skupštini gotovo deset godina, mogao bi da iznese novu strategiju u Siriji, ali se to možda neće dopasti svima.

“Medjutim, postoji fundamentalna podela izmedju Amerikanacai i Evropljana oko Asada, a Moskva i dalje podržava Asada te će to biti diplomatski razdor pre nego pomak.”, kaže Ričard Gauan, sa Kolumbija univerziteta.

Predsednik Obama će predsedavati sastankom o borbi protiv terorizma.

“Predsednik će sazvati sastanak kako bi se razmotrili načini suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu, i sagledali.”, navodi Samanta Pauer, Ambasadorka SAD u UN-u

Ovogodišnja Generalna skupština će biti najveaća do sada, kako po broju učesnika, tako i izazova sa kojima će se oni suočiti.

XS
SM
MD
LG