Linkovi

Sirija i iranski predsednik će zaseniti generalnu skupštinu


Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun
Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je jasno stavio do znanja da će Sirija biti na vrhu medjunarodne agende

Svetski lideri će se sutra sastati u Njujorku na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Margaret Bešir, sirijski konflikt i nastup novog iranskog predsednika će verovatno zaseniti sam sastanak svetske organizacije.

Ove godine, lideri se neće sastati u veličanstvenom holu Generalne skupštine koja se renovira. Oni će se, umesto toga okupiti u modernoj sali za konferencije, gde će biti prebaečena i poznata govornica obložena zelenim mermerom.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun, jasno je stavio do znanja da će Sirija biti na vrhu medjunarodne agende, rekavši da je to najveći mirovni, bezbednosni i humanitarni izazov sa kojim je svet suočen.

„Budimo jasni: upotreba hemijskog oružja u Siriji je samo vrh ledenog brega. Patnje u Siriji moraju da budu okončane.“

Ključni akteri u sirijskoj krizi će se sastati na marginama Generalne skupštine. Američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov će razgovarati o implementaciji američko-ruskog sporazuma čiji je cilj da Sirija preda i uništi svoj hemijski arsenal.

Generalni sekretar je planirao sastanak sa ministrima inostranih poslova svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Ban i njegov specijalni predstavnik za Siriju, Lahdar Brahimi, će se takodje sastati sa Kerijem i Lavrovom radi razgovora o tome kako da se ostvari zamah ka političkom rešenju gradjanskog rata u Siriji.

„Iskreno se nadam da ćemo, kada se sastanemo, biti u stanju da odredimo datum sastanka Ženeva II.“

Poseta novog iranskog predsednika, Hasana Rohanija, takodje je u centru pažnje medjunarodne zajednice. On je do sada ispoljavao umereniji pristup od svog prethodnika, Mahmuda Ahmadinedžada.

Mnogi lideri željno iščekuju da čuju šta Rohani ima da kaže i da li je njegova vlada spremna da popravi odnose sa Zapadom i odgovori na preostala pitanja o iranskom nuklarnom programu.

Ima i sve više nagadjanja o tome da li bi američki i iranski predsednik mogli nezvanično da se sastanu u Njujorku.

I, mada će mediji biti fokusirani na sirijsku krizu i iranskog predsednika, više od 130 predsednika i premijera okupljenih u Njujorku će iskoristiti ovu priliku da razgovara i o nizu drugih kritičnih pitanja i konflikata.
XS
SM
MD
LG