Linkovi

Sirija glavna tema zasedanja GS UN


Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija saopštio je da će Sirija biti na vrhu njegovog dnevnog reda tokom susreta sa svetskim liderima

U utorak u Njujorku počinje redovno godišnje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ove godine, po svemu sudeći, skup će se održati pod tamnim oblakom sukoba u Siriji.

Dok se Ujedinjene nacije pripremaju da dočekaju svetske lidere na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Svetske organizacije, sami lideri se pripremaju za razmatranje nastavljene finansijske krize u Evropi i oružanih sukoba u Africi i Siriji. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, rekao je novinarima da će nasilje u Siriji – gde je poginulo više od 20 hiljada ljudi, a milionima je potrebna humanitarna pomoć – zaokupljati najveći deo njegove pažnje tokom Generalne skupštine.

„Ovog puta ću održati bilateralne sastanke sa više od 120 lidera. Sirija će biti na vrhu mog dnevnog reda. Verujem da će Sirija biti najviše na umu svakog lidera. To znači da taj problem moramo najhitnije da rešavamo.“

Savet bezbednosti će u sredu održati sastanak na visokom nivou sa Arapskom ligom, koji bi mogao da otvori put za raspravu o Siriji. Takođe, američka državna sekretarka Hilari Klinton treba da predsedava sastankom o sirijskoj humanitarnoj situaciji. Ipak, analitičar Džefri Lorenti iz istraživačke organizacije Fondacija „Senčeri“ u Njujorku, kaže da uprkos velikoj pažnji ne očekuje da će iz tih sastanaka proizaći nešto posebno važno.

„Biće mnogo govora u kojima će se pominjati Sirija, ali će tu biti veoma malo reči o tome što se u vezi sa tim radi. To je kao vreme – svi pričaju o tome, ali niko ništa ne radi.“

Na sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke, takođe će biti reči o nuklearnim težnjama Irana. Učesnici će da razmotre najnovija iranska nuklearna dostignuća i odbijanje Teherana da odgovori na pitanja o prirodi svog nuklearnog programa, za koji tvrdi da je miroljubiv.

Kada počne generalna debata, američki predsednik Barak Obama će biti među govornicima koji će izazvati glavno interesovanje. Analitičar Džefri Lorenti kaže da očekuje da Obama, koji vodi kampanju za ponovni izbor, usmeri svoj govor prema američkoj publici.

On će morati da posveti pažnju glavnim temama koje u pogledu pažnje javnosti u ovom trenutku okupiraju američki politički prostor - Siriji, Iranu i uveravanju Izraelaca i njihovih pristalica u Sjedinjenim Državama da ih neće napustiti, kao što ga optužuju njegovi protivnici.“

Mnogi će takođe pomno slušati govore lidera sa Bliskog istoka – uključujući i novog egipatskog predsednika Muhameda Morsija. Ali osim svetskih kriza, jedna uspešna priča će po svemu sudeći privući veliku pažnju – burmanski prelazak na demokratiju i dolazak njenog predsednika, Tina Sina, na godišnju debatu. Ali eksperti kažu da bi poseta Njujorku burmanskog borca za demokratiju, Aung San Su Ći, mogla da odvuče pažnju od posete Tina Sina.
XS
SM
MD
LG