Linkovi

Ahmadinedžad osudio "arogantne" sile Zapada


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad govori na 66. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, 22. septembra 2011.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad govori na 66. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, 22. septembra 2011.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, u svom današnjem govoru u okviru debate na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, oštro je kritikovao Sjedinjene Države, Izrael i Zapad, optužujući ih da izazivaju ratove, promovišu globalnu "neslogu" i šire "totalitarizam".

Ahmadinedžad je takođe okrivio - kako se doslovno izrazio - "arogantne sile" Zapada, da izazivaju svetsku recesiju i socijalnu nejednakost. Tokom njegovog govora, delegacije Sjedinjenih Država, Francuske i još dvadesetak država, napustile su dvoranu.

Ahmadinedžad je naglasio da su zapadne sile iskoristile terorističke napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama, kao "izgovor" za "napade" na Irak i Avganistan. Tokom njegovog spornog govora, nekoliko stotina demonstranata je u blizini sedišta Ujedinjenih nacija na Ist riveru, protestovalo zbog Ahmadinedžadovog dolaska na Generalnu skupštinu.

Iranski predsednik je izazvao nezadovoljstvo i prilikom prošlogodišnjeg nastupa u Ujedinjenim nacijama, kada je poricao postojanje holokausta i izrazio sumnju u zvaničnu verziju terorističkih napada 2001.

XS
SM
MD
LG