Linkovi

Migrantska kriza: Haotične scene u Madjarskoj


Izbeglice tokom protesta u železničkoj stanici Bičke, zapadno od Budimpešte, gde su madjarske vlasti zaustavile voz na putu za Austriju, 4. septembra 2015.
Izbeglice tokom protesta u železničkoj stanici Bičke, zapadno od Budimpešte, gde su madjarske vlasti zaustavile voz na putu za Austriju, 4. septembra 2015.

U Mađarskoj, trenutno središtu izbegličke krize, i danas su se mogli videti haotični prizori incidenata i konfrontacije sa policijom dok migranti pokušavaju da se domognu svoje željene destinacije, Nemačke.

Kilometarska kolona ljudi kreće se ka autoputu na izlazu iz Budimpešte… Hiljade izbjeglica koje su se danima nalazile na željezničkoj stanici Keleti krenule su pješice ka 240 kilometara udaljenom Beču, nakon što im mađarske vlasti nisu dozvolile da vozovima krenu ka zapadu Evrope.

"Tri, četiri ili deset dana, nije problem, ali ne ostajemo u Mađarskoj”, kaže Ahmed, izbeglica iz Sirije.

Migranti su se prethodno, ispred stanice, sukobili sa mađarskim nacionalistima.

U međuvremenu, stotine migranata u mjestu Bičke dobrovoljno su pristale da napuste voz, koji su mađarski policajci juče zaustavili dok se kretao ka austrijskoj granici. Policija je sopštila da će izbjeglice biti prebačene u obližnji prihvatni centar. Prethodno je došlo do više okršaja očajnih ljudi, koji su odbijali da se registruju, i specijalnih policijskih snaga koje su opkolile prepune vagone. Neki su uspjeli da probiju policijski kordon, dok su pojedini poručili da će umrijeti ako im ne bude pružena pomoć.

"Zato što ne znamo šta planiraju da urade sa nama. Zato što su nam dozvolili da kupimo kartu, a zatim nas zaustavili ovdje. Zašto? Šta će se dogoditi sa životima ovih ljudi? Pobjegli smo od rata i došli ovdje. Da umremo? Ne. Treba da se vratimo u našu zemlju i umremo tamo, a ne ovdje.”

Madjarska policija je saopštila da je jedan pakistanski izbeglica preminuo pošto je grupa od 350 izbeglica probila policijsku kontrolu na železničkoj stanici zapadno od Budimpešte.

U drugom dijelu Mađarske, takođe haotične scene. Migranti u kampu Roske, blizu granice sa Srbijom, probili su ogradu i sukobili se sa policijom. Oko 300 izbjeglica prethodno je napustilo prihvatni centar i zaputilo se ka autoputu M5. Policija ih je na kraju vratila u kamp, koji obezbjeđuju policajci u specijalnoj opremi.

Postupke mađarskih vlasti oštro je kritikovala organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, koja je ocijenila da Budimpešta ne ispunjava međunarodne obaveze prema porodicama, iznurenim mučnim putovanjem, te da se sistem azila u toj zemlji raspao.

Aktuelna dramatična situacija zahtijeva iznimnu reakciju Evrope, poručio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Antonio Gutereš, uz ocjenu da uobičajeni potezi neće moći da riješe masovnu izbjegličku krizu.

“Stvarno nam je potreban program za masovnu relokaciju, u kojem treba da učestvuju sve evropske države. Prema prvim procjenama, taj program bi trebalo da obuhvati do 200 hiljada ljudi.”

Zvaničnik UN-a je dodao i da je izbeglička kriza ključni momenat za Evropsku uniju. Ukoliko ona ostane podeljenja po ovom pitanju, kaže Gutereš, to će samo ići u prilog krijumčarima i trgovcima ljudima.

Lideri Višegradske četvorke su na sastanku u Pragu ponovo odbacili bilo kakav sistem kvota za prijem migranata u Evropsku uniju. Premijeri Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke saopštili su da bi nivo angažmana trebalo da bude doborovljan, ali su češki i slovački ministri unutrašnjih poslova pomenuli mogućnost otvaranja željezničkog koridora za one koji iz Mađarske putuju u Njemačku. Njemačka kancelarka ponovo je zatražila od članica EU da podijele teret priliva migranata, dok je britanski premijer Dejvid Kameron najavio da će njegova zemlja primiti još hiljade sirijskih izbjeglica.

"Nastavićemo sa našim pristupom prihvatanja izbjeglica iz izbjegličkih kampova. To im obezbjeđuje direktniji i bezbjednoji put do Velike Britanije, umjesto opasnog putovanja koji je odnio veliki broj života.”

Britanski premijer promijenio je stav uslijed snažnog pritiska javnosti nakon objavljivanja fotografija sirijskog djeteta, čije je tijelo isplivalo na tursku obalu. Trogodišnji Ajlan Kurdi je zajedno za bratom i majkom danas sahranjen u rodnom gradu Kobaniju. Tragični put preživio je otac Abdulah Kurdi koji želi da arapske vlade preuzmu odgovornost.

"Želim da arapske vlade – a ne evropske zemlje – vide šta se dogodilo mojoj djeci da bi pomogli ljudima. Ne želim ništa drugo”

Abdulahova porodica željela je da nakon bjekstva iz Sirije emigrira u Kanadu.

XS
SM
MD
LG