Linkovi

UN: Osuda lansiranja rakete


UN osudile odluku Severne Koreje da lansira raketu
UN osudile odluku Severne Koreje da lansira raketu

Savet bezbednosti UN-a, izdao je danas saopštenje u kojem oštro osuđuje Severnu Koreju zbog prošlonedeljnog pokušaja lansiranja rakete dugog dometa.

U saopštenju se naglašava da pomenuto lansiranje predstavlja „ozbiljno kršenje postojećih rezolucija Saveta bezbednosti“, usvojenih s ciljem da se Severna Koreja prinudi da prestane da koristi tehnologiju balističkih projektila.

Takodje se navodi da je lansiranje uzrokovalo „ozbiljne bezbednosne strepnje“ širom najvećeg dela Istočne Azije. Severna Koreja je lansirala raketu uprkos velikom diplomatskom pritisku, s obrazloženjem da je lansiranje meteorološkog satelita u orbitu deo svečanog obeležavanja 100-ogodišnjice rodjenja osnivača nacije Kima Il Sunga. Raketa se raspala neposredno nakon lansiranja i njeni delovi su pali u Žuto more.

Zapadne države smatraju da je lansiranje prikriveno testiranje balističke rakete koja bi mogla da ponese nuklearnu bojevu glavu. Ujedinjene nacije takodje zahtevaju da se Severna Koreja uzdrži od svih daljih lansiranja uz korišćenje balističke raketne tehnolgoije i traže od vlade u Pjongjangu da „u potpunosti, uverljivo i nepovratno odustane od nuklearnog oružja i postojećih nuklearnih programa“.

Kineski državni mediji u međuvremenu pozivaju svet da pozitivno podstakne promenu u Severnoj Koreji, navodeći javni govor novog lidera Kima Džong Una kao znak da je zatvorena staljinistička država zainteresovana za uključenje u međunarodnu zajednicu.

List "Global tajms" povezan sa Komunističkom partijom, navodi u današnjem komentaru da je novo otvaranje u Pjonjangu možda moguće, što pokazuje mladost Kima Džong Una i činjenica da je on jučerašnjim obraćanjem javnosti prekinuo dugotrajnu praksu svog oca. U govoru na velikom vojnom mitingu, Kim je obećao da će sarađivati sa svima koji mu se pridruže na putu ka ponovnom miroljubivom ujedinjenju Korejskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG