Linkovi

UN: Pozivi na istragu


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

Učesnici rasprave o Kosovu, u Savetu bezbednosti UN, saglasili su se o potrebi temeljne i nezavisne istrage navoda o trgovini organima na Kosovu, ali su izneli različita mišljenja o tome koja institucija ima jurisdikciju, kao i adekvatne resurse da sprovede tu istragu.

Šef misije UNMIK-a Lamberto Zanijer poručio je na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija da je neophodno sprovesti temeljnu, objektivnu i nezavisnu istragu optužbi iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu.

Istragu treba sprovesti što pre, zbog žrtava i njihovih porodica, kao i zbog onih koji su navodno odgovorni za te zločine, rekao je Zanijer i istakao da je UNMIK u potpunosti spreman da sarađuje u toj istrazi.

Govoreći o situaciju u prethodna tri meseca, Zanijer je ocenio da Kosovo, nakon ustavne krize i izbora predsednika, ulazi u period veće političke stabilnosti. To bi, naveo je Zanijer, trebalo da doprinese daljem napretku dijaloga Prištine i Beograda, koji je ključan za rešavanja pitanja koja ometaju razvoj Kosova.

UNMIK, iako direktno ne učestvuje u razgovorima, podržava dijalog, rekao je Lamberto Zanijer i izrazio nadu da će Priština i Beograd pokazati odlučnost potrebnu da se na konstruktivan način nađu rešenja za sva važna pitanja. Posebno pozitvan korak predstavlja današnja poseta šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije Prištini, kazao je Zanijer, osuđujući nasilje koje je izbilo tokom protesta zbog njegovog dolaska.

Ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić, pozvao je Savet bezbednosti da odlučno podrži istragu o trgovini organima kosovskih Srba i zatražio punu istinu o tome šta se dogadjalo na Kosovu tokom sukoba 1999.

Jeremić je podvukao da je istraga o tome šta se dogadjalo srpskim civilima, sastavni deo procesa pomirenja i glavni preduslov za uspostavljanje dugoročnog mira izmedju Srba i Albanaca.

Zbog toga bi, prema Jeremiću, trebalo razmotriti da li Euleks ima kapacitete i stručnost da sprovede takvu istragu, podsetivši da Euleks ima mandat da deluje samo na Kosovu, a da tragovi krijumčarenja organa vode i ka delovima Afrike, pojedinim evropskim državama, Aziji i Bliskom istoku.

Jeremić je naveo da je u svim dosadašnjim slučajevima Savet bezbednosti vodio istragu ratnih zločina na Balkanu i upitao zbog čega bi to ovog puta bilo drugačije. On je dodao da je 3. maja generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun podržao temeljnu i nezavisnu istragu.

U vezi sa razgovorima Prištine i Beograda, Jeremić je ocenio da su o pojedinim temama već postignuti praktični dogovori i najavio da će Beograd i dalje imati konstruktivan pristup predlažući različita rešenja za svako otvoreno pitanje.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj naglasio je privrženost vlade Kosova dijalogu sa Srbijom, ističući da je fokus Prištine na budućnosti, kako bi, kako je rekao, Srbija i Kosovo ušli u EU kao ravnopravne, nezavisne države.

On je najavio da će, posle današnje posete šefa beogradskog pregovaračkog tima Prištini, predstavnici Kosova uskoro posetiti Beograd. Hodžaj je istakao da Kosovo od dijaloga očekuje kreativna rešenja koja poštuju ustavni poredak Kosova, i rešenje praktičnih pitanja, kao što je medjusobno priznavanje dokumenata kao što su pasoši, kako bi se obezbedila sloboda kretanja stanovnika Kosova.

„Vlada i narod Kosova umorni su od sukoba i propagande i žele da gledaju ka budućnosti, i učestvuju u procesu pomirenja sa Srbijom“, poručio je Hodžaj.

On je istakao da vlada Kosova smatra Euleks nadležnom institucijom koja ima kapacitet za istragu navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, i pozvao sve strane da informacijama koje poseduju doprinesu istrazi.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti izneli su podeljena mišljenja o tome da li Euleks ima resurse da ispita optužbe o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Zamenica ambasadora Sjedinjenih Država Rozmari di Karlo ocenila je da Euleks ima kapacitete da ispita navode o trgovini ljudskim organima i istakla da nije pravilo da sve istrage o ratnim zločinima budu pod okriljem SB UN pošto su pojedini slučajevi u nadležnosti nacionalnih pravosuđa.

Ambasador Francuske pri UN Žerar Arno izjavio je da njegova zemlja ozbiljno shvata optužbe o trgovini ljudskim organima na Kosovu i podsetio da je Euleks u januaru otvorio preliminarnu istragu.

"Vlasti Albanije su predane saradnji, Euleks ima operativnu jedinicu za zaštitu svedoka, koja može da bude ojačana, i mi pozivamo sve države da sarađuju kako bi se rasvetlili
navodi izneti u izveštaju",
rekao je Arno.

Zamenik britanskog ambasadora u UN Filip Parham naglasio je da London veruje da Euleks ispunjava sve kriterijume za temeljnu, nepristrasnu i nezavisnu istragu o navodima iznetim u Martijevom izveštaju trgovini ljudskim organima.

Ambasador Nemačke pri UN složio se da Euleks ima kapacitete, kompetencije i jurisdikciju da izvede istragu o optužbama iznetim u Martijevom izveštaju, kao i da ima jedinicu za zaštitu svedoka, koja može da bude ojačana.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin istakao je medjutim da Moskva podržava zahtev Srbije da se pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN sprovede sveobuhvatna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koja će omogućiti pouzdanu zaštitu svedoka. Čurkin je naglasio da će taj mehanizam omogućiti temeljnu i nezavisnu istragu, koja je u interesu pravde i pomiranja u pokrajini.

Ambasador Kine Li Baodong rekao je da njegova zemlja takodje podržava podržava zahtev Srbije da pod okriljem SB UN bude otvorena istraga o optužbama o trgovini ljudskim organima.

XS
SM
MD
LG