Linkovi

Sednica SB UN o Kosovu


Sednica SB UN o Kosovu
Sednica SB UN o Kosovu

U Njujorku je u sredu održana sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmotren tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu. Sednica je održana posle vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i posle objavljivanja izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Ban je u izveštaju za period od 19. oktobra 2010. do 15. januara 2011, podstakao Beograd i Prištinu da što pre započnu dijalog.

Sednica je počela govorom šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, koji je na početku svog izlaganja podsetio da su protekla tri meseca na Kosovu karakterisale nestabilnost i neizvesnost, rekavši da su lokalni i međunarodni posmatrači decembarskih parlamentarnih izbora izvestili o rasprostranjenim nepravilnostima i manipulisanju glasovima.

Govoreći o izveštaju specijalnog izveštača Savet Evrope Dika Martija o navodnim organizovanim kriminalnim aktivnostima, uključujući trgovinu ljudskim organima, Zanijer je naglasio da njegov izveštaj treba da bude shvaćen ozbiljno i da istraga u interesu svih treba da bude prioritet. On je naglasio da je ključno obezbediti odgovarajuću zaštitu svih svedoka. Zanijer je takođe rekao da je o tome razgovarao sa šefom EULEKSA Gzavijeom Bu de Marnjakom, koji ga je - kako je naglasio - uverio da je EULEKS stručan i nadležan za sprovođenje istrage.

Zanijer je ponovio da će UNMIK u potpunosti podržati istragu. Bez obzira što i pored problema koje je pomenuo, bezbednosna situacija na Kosovu nije bitno izmenjena u odnosu na prethodni izveštaj i nerešena politička pitanja, Zanijer je posebno izdvojio sve veće budžetske teškoće i moguće ekonomske nedaće koje bi - kako se izrazio - uskoro mogle da nadmaše političke razlike i postanu najveća pretnja kosovskoj stabilnosti.

Jeremić: Novi mehanizam za istragu
Jeremić: Novi mehanizam za istragu

U svom obraćanju Savetu bezbednosti, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od tog tela da uspostavi ad hok mehanizam koji bi istražio navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Jeremić je rekao da je tako postupano i u svim prethodnim slučajevima koji su se ticali ratnih zločina na Balkanu, dodavši da se jedino kroz aktivnost Saveta bezbednosti mogu sprečiti dvostruki standardi. Srpski šef diplomatije je naglasio da istraga izveštaja koji je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope mora da ima medjunarodni mandat, da mora da bude u internacionalnom sastavu, kao i da se u tom procesu mora obezbediti potpuna zaštita svedoka.

Jeremić je naveo da je za Srbiju istraga o trgovini ljudskim organima pitanje od prvorazrednog značaja, ali je ukazao da se radi o utvrdjivanju lične odgovornosi, a ne krivice celog naroda. On je takodje podvukao da pitanje istrage ne sme biti politizovano. Jeremić je rekao da je Beograd snažno posvećen dijalogu sa Prištinom, uprkos njegovom odlaganju, i dodao da su pregovori dobra prilika za rešavanje svih nagomilanih problema.

On je kritikovao neadekvatan proces povratka Srba na Kosovo i izrazio zabrinutost zbog pokušaja vlasti u Prištini da nametnu svoju vlast na severu Kosova, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva. Srpski šef diplomatije kritikovao je i sporost u demokratizaciji Kosova, rekavši da su to pokazali i nedavno održani parlamentarni izbori, na čije neregularnosti je ukazao i Evropski parlament.

Zamenica ministra spoljnih poslova Kosova Vljora Čitaku izjavila je da će Vlada Kosova insistirati na pokretanju detaljne istrage o navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, koju bi trebalo da sprovede Euleks.

“Mi ćemo u potpunosti sarađivati”, naglasila je Čitaku, ukazujući da građani Kosova, više nego bilo ko drugi, zahtevaju istragu, jer nemaju šta da kriju. Ona je ponovila stav kosovske vlade da Marti nije pružio dokaze da su visoki zvaničnici Kosova učestvovali u trgovini organima.

Čitaku je istakla da je na decembarskim parlamentranim izborima na Kosovu učestvovalo više Srba nego na izborima u organizaciji "ilegalnih srpskih struktura". Ona je naglasila da su Srbi osvojili više od 10 odsto mesta u kosovskom parlamentu i prvi put u istoriji će srpski političar postati zamanik kosovskog premijera.

Čitaku je pozvala Srbiju da napravi "veliki gest u skladu sa realnošću" i prizna Kosovo, kako bi se otvorilo novo poglavlje na Balkanu. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Čitaku je naglasila da je ključno uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i sprovođenje reformi i izrazila oćekivanje da će Vlada Srbije smatrati Kosovo partnerom "na ravnopravnoj osnovi. Mi vidimo dijalog kao krajnji cilj za uspostavljanje novih temelja u regionu,” rekla je Čitaku.

Ambasadori pozvali na dijalog

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozvali su Beograd i Prištinu da što pre započnu dijalog koji je, kako su ocenili, ključan za poboljšanje praktične saradnje dve strane.

Podsećajući da su se obe strane obavezale na otpočinjanje dijaloga pošto je prošlog leta u UN doneta rezolucija o Kosovu koju je Srbija usaglasila sa EU, ambasadori su naveli da je početni zamah zaustavljen političkom situacijom na Kosovu, koje posle izbora 12. decembra još nije formiralo novu vladu.

Francuski ambasador Žerar Aro je, zato, istakao da bi dijalog trebalo da se uspostavi čim bude oformljena kosovska vlada.

Kada je reč o navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999, ambasadori su izrazili zabrinutost i pozvali na sprovodjenje sveobuhvatne istrage, a većina je ocenila da Euleks ima neophodan kapacitet i jurisdikciju da sprovede tu istragu.

"Za Nemačku su šokantni navodi iz izveštaja i oni moraju da budu istraženi u potpunosti. Pozivamo sve pojedince, ukoliko imaju dokaze koji mogu pomoći istrazi, da ih neodložno prilože", rekao je ambasador Nemačke Peter Vitih.

Većina ambasadora, osim ruskog, smatra da nije potrebno osnivanje ad hok mehanizma koji bi istražio navode o trgovini organima na Kosovu, što je predložio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

"Rusija se slaže sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem za osnivanje ad hok mehanizma. To istražno telo je neophodno i zbog zaštite svedoka, jer su oni u prošlosti na Kosovu bili zastrašivani i ubijani", podsetio je ambasador Rusije Vitalij Čurkin.

Većina ambasadora je pozdravila decembarske parlamentarne izbore na Kosovu koji su, kako su ocenili, prošli "u stabilnoj i mirnoj atmosferi", ali, kako su ukazali, uz mnogo neregularnosti.

Predstavnica SAD Rozmari di Karlo je, medjutim, istakala da je Ustavni sud Kosova time što je smesta priznao neregularnosti i naložio ponavljanje izbora u nekim opštinama, pokazao zrelost i opredeljenost ka jačanju demokratskih institucija i u budućnosti.

XS
SM
MD
LG