Linkovi

Palestinci napali konvoj UN-a


Konvoj Ujedinjenih nacija na prelazu izmedju Izraela i Gaze
Konvoj Ujedinjenih nacija na prelazu izmedju Izraela i Gaze

Palestinski demonstranti razgnevljeni politikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, bacali su cipele, štapove i kamenice na njegov konvoj dok je ulazio u pojas Gaze tokom današnje kratke posete.

Oko 40 demonstranata, uključujući rodjake palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, napalo je Banov konvoj prilikom prolaska kroz granični prelaz Erez, između Izraela i Gaze. Oni su uzvikivali parole i isticali transparente sa kritikama upućenim generalnom sekretaru UN-a, zbog toga što je odbio da se sastane sa njima, optužujući ga da je pristrasan prema Izraelu.

Najmanje 5000 Palestinaca je u izraelskim zatvorima, mnogi od njih zbog bezbednosnih prekršaja.

Pripadnici obezbeđenja militantne grupe Hamas, koja kontroliše Gazu, odgurali su demonstrante i omogućili Banovom konvoju da udje na tu teritoriju. Niko nije povredjen u incidentu.

Na konferenciji za štampu, kasnije danas, Ban se zahvalio ljudima na toj teritoriji za „topao doček“ što je izazvalo smeh novinara. On je takodje rekao da deli „zabrinutost i frustraciju demonstranata zbog“, kako je rekao “veoma teških ekonomskih i humanitarnih problema“ u Gazi.

Generalni sekretar UN-a je apelovao na Izrael da ukine sve restrikcije na kretanje robe i ljudi u i iz Gaze.

Izrael je u proteklim godinama ublažio te restrikcije u odgovor na medjunarodni pritisak, ali je saopštio da su preostale mere neophodne radi sprečavanja Hamasa da nabavlja oružje ili materijal za izgradnju oružja. Egipat je takodje uveo neke restrikcije na svojoj granici sa Gazom.

Ban je takodje apelovao za obustavu ispaljivanja raketa iz Gaze na izraelske zajednice, rekavši da je ubijanje civila neprihvatljivo. Izraelska vojska je saopštila da su ekstremisti kasno juče ispaljivali iz Gaze rakete na izraelsku teritoriju. Nema izveštaja o žrtvama.

Ekstremisti u Izraelu i Gazi već tri godine održavaju nezvanično primirje, ali se rakete povremeno ispaljuju na Izrael, što izaziva izraelske vojne napade na ekstremističke ciljeve u Gazi.

XS
SM
MD
LG