Linkovi

UN upozoravaju na opasnost od elektronskog otpada


Elektronski otpad
Elektronski otpad

Inicijativa UN-a “Rešiti problem e-otpada” izdala je danas izveštaj u kojem se navodi da će težina elektronskih dobara bačenih svake godine širom sveta porasti na 65.4 miliona metričkih tona do 2017.

UN predvidjaju da će količina elektronskog otpada koji se godišnje baca širom sveta porasti za 33 posto do 2017.

Inicijativa UN-a “Rešiti problem e-otpada” izdala je danas izveštaj u kojem se navodi da će težina elektronskih dobara bačenih svake godine širom sveta porasti na 65.4 miliona metričkih tona do 2017. s tim da će većina toga doći iz zemalja u razvoju.

Savez organizacija UN-a, narodne grupe i elektronska industrija saoštavaju da je prošle godine Kina imala najveći obim električnih proizvoda na tržištu, dok su SAD bile na drugom mestu. Skupa zemlje u razvoju i mlade ekonoije već proizvode isto toliko elektronskog otpada kao i zemlje u razvoju.

E-otpad – koji se definiše kao sve sa baterijom i električnim kablom – često sadrži materijale koji su toksični za ljude i čovekovu sredinu. Istom studijom se apeluje za bolje praćenje izvoza e-otpada, jer, kako se navodi, pomanjkanje konzistentnog izveštavanja otežava formulaciju efikasnih pravila za skladištenje elektronskog otpada.
XS
SM
MD
LG