Linkovi

Lideri za sporazum o klimatskim promenama


Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabiis na preliminarnim razgovorima pred konferenciju o klimatskim promenama
Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabiis na preliminarnim razgovorima pred konferenciju o klimatskim promenama

Zvaničnici iz zemalja širom sveta aktivno se pripremaju za dvonedeljnu konferenciju UN o klimatskim promenama u Francuskoj narednog meseca, u nadi da će, posle dve decenije pregovora, postići univerzalni, pravno obavezujući sporazum o ograničavanju emisije ugljen dioksida.

Francuski aktivisti za zaštitu čovekove sredine su proteklih dana demonstrirali protiv izgradnje novog aerodroma. U zapadnoj Francuskoj, ispred zgrade u kojoj je vlada bila domaćin sastanka uoči konferencije o klimatskim promenama.

Neki demonstranti su poručili da bi Francuska trebalo da sledi primer američkog predsednika Baraka Obame, koji je nedavno odbacio projekat izgradnje naftovoda Kistoun, navodeći zabrinutosti povodom ugrožavanja prirodne sredine.

“Ovde smo da tražimo od Francuske i predsednika Olanda da učine to isto sa projektom Notr-dam-de-Land.” smatra aktivista Bartelmi Kamdeska

Franucuski lideri su bili domaćini trodnevnog sastanka sa zvaničnicima iz oko 60 zemalja sa ciljem da se pronadju eventualni kompromisi za klimatski sporazum. Jedno od najtežih pitanja je bilo finansiranje zemalja u razvoju kako bi im se pomoglo da razviju održive izvore energije.

"Afrika je prebogata ogromnim izvorima i potencijalima na planu obnovljive energije. Potrebno je da iskoristimo taj potencijal što je pre moguće. U narednih 10 godina, Afrika mora univerzalno da sprovede struju u ruralnim oblastima, a to će omogućiti osnivanje pristojnog broja radnih mesta za Afrikance i pomoći da se ograniči migracija u Evropu i drugde.” , kaže Hajlemariam Desalen, Premijer Etiopije

Američki državni sekretar Džon Keri se takodje osvrnuo na vezu izmedju globalnih klimatskih promena i bezbednosti.

“Na primer u Nigeriji, klimatske promene nisu dovele do formiranja grupe Boko Haram, ali su ozbiljne suše koje je ta zemlja pretrpela i vladina nesposobnost da se suoči sa njima, doprineli stvarannju političkih i ekonomskih okolnosti koje su ekstremisti iskoristili kako bi zauzeli sela, ubijali nastavnike i otimali stotine učenica.”

Britanski sekretar spoljnih poslova, Filip Hamond, je u govoru u Vašingtonu izneo argument da usvajanje mera za smanjenje emisije ugljen dioksida neće uništiti ekonomiju.

“Ukoliko ništa ne preduzmemo cena će biti potencijalno katastrofalna - van okvira bilo čega što može biti procenjeno u ekonomskom smislu.”

Protivnici plana predsednika Obame da se smanji emisija ugljen-dioksida u elektranama kažu da bi ta mera dovela do gubitka radnih mesta u industriji uglja i povećanja cena energije.

XS
SM
MD
LG