Linkovi

Ši obećao pomoć Afričkoj uniji


Xi Jinping, the President of the People's Republic of China
Xi Jinping, the President of the People's Republic of China

Predsednik Kine Ši Đinping iskoristio je svoj prvo obraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, od kada je 2013. preuzeo položaj, da iznese svoj pogled na trenutnu situaciju u svetu.

Kineski lider apelovao je na delegate u Njujorku da ulože dodatni napor kako bi bolje promovisali mir u svetu i razvoj u 21. veku.

U obraćanju, koje je obuhvatilo širok spektar tema, predsednik Ši je između ostalog naglasio da će Kina uvek upotrebiti svoj glas u svetskoj organizaciji da podrži zemlje u razvoju, a kao jednu od ključnih poruka naglasio je da u okviru međunarodne zajednice treba praviti partnerstva u kojima zemlje jedna drugu tretiraju kao jednake i zauzimaju pravilan pristup prema pravdi i interesu, odnosno da stavljaju pravdu ispred interesa.

Predsednik Ši obećao je i da će Kina poslati svoje vojnike u mirovne misije Ujedinjenih nacija.

"Takođe želim da saopštim da će se Kina priključiti novom sistemu mirovnih misija Ujedinjenih nacija i zato smo odlučili preuzmemo vođstvo u uspostavljanju stalnog odreda mirovne policije i da napravimo mirovnu jedinicu koja će biti u pripravnosti i brojati 8.000 vojnika".

Ši je objavio i da će Kina izdvojiti ukupno 100 miliona dolara u vojnoj pomoći Afričkoj uniji tokom narednih pet godina, kako bi podržala uspostavljanje afričke jedinice u pripravnosti i afričke kapacitete za hitne odgovore na krizu.

Predsednik Kine pozvao je na odgovornije ponašanje kada je rečl o zaštiti životne sredine, naglašavajući da bi cela međunarodna zajednica trebalo da sarađuje na izgradnji zdrave životne sredine, da poštuje prirodu i štiti je. Ši je obećao da će se posvetiti zelenom, kružnom i održivom razvoju sa što manje emisija ugljenika.

XS
SM
MD
LG