Linkovi

SB UN šalje 300 posmatrača u Siriju


SB UN šalje 300 posmatrača u Siriju
SB UN šalje 300 posmatrača u Siriju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je razmeštanje do 300 nenaoružanih posmatrača u Siriji, gde smrtonosno nasilje nastavlja da narušava jednonedeljno primirje između vladinih i opozicionih snaga.

Savet bezbednosti je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se generalnom sekretaru svetske organizacije daje ovlašećenje da napravi "procenu" o tome da li je bezbedno poslati posmatrače u Siriju. Njegova procena biće zasnovana na razvoju situacije u toj zemlji, odnosno prekidu nasilja, na koje su i sirijska vlada i opozicione snage pristale u sklopu mirovnog plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana.

Međutim, dve strane konstantno optužuju jedna drugu da krše odredbe tog sporazuma. Opoziciona Generalna komisija sirijske revolucije tvrdi da je režim odgovoran za današnja ubistva najmanje četiri osobe. Aktivisti takođe navode da su eksplozije potresle vojni aerodrom u blizini prestonice.

U međuvremenu, vlada navodi da su "naoružani teroristi" podmetnuli eksploziv u blizini naftovoda u pokrajini Deir el-Zur na istoku zemlje. Vlada krivi naoružane grupe za seriju napada na bezbednosne snage u poslednjih nekoliko dana.

Istovremeno, sirijska državna novinska agencija SANA prenosi da je prethodnica posmatračkog tima Ujedinjenih nacija posetila grad Homs, da su razgovarali sa lokalnim guvernerom i obišli nekoliko četvrti. Homs je bio meta intenzivnog granatiranja vladinih snaga više od nedelju dana, ali aktivisti tvrde da je danas tamo mirno.

XS
SM
MD
LG