Linkovi

Ultradesnica ponovo ne maršira Beogradom


Detalj sa protesta protiv Parade ponosa u Beogradu, 27. septembra 2014.
Detalj sa protesta protiv Parade ponosa u Beogradu, 27. septembra 2014.

U Beogradu je pre desetak dana održana Parada ponosa pod jakim nadzorom policije, a danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo okupljanje ultradesničarske organizacije Nacionalni srpski front (NSF) najavljeno za 1. oktobar, saopštila je ta organizacija na svom sajtu.

Protest pod nazivom "Srpski marš" bio je najavljen kao pobuna protiv evropskih integracija Srbije.

Ova organizacija je u martu ove godine već održala okupljanje pod nazivom Marš sećanja povodom 17 godina od NATO bombardovanja Srbije. Skup su takođe obezbeđivale jake snage policije.

Na sajtu organizacije se tvrdi i da je MUP zabranio ovaj skup zbog mogućeg sukoba sa antifašističkim pristalicama, koje su takođe organizovale šetnju za taj dan.

Pre osam godina srpski ultradesničari su takođe najavili marš ulicama Beograda. Policija ga nije dozvolila, a umesto neonacista, prestonicom su se pod parolom “Neće proći” prošetali građani.

Iako na zvaničnoj strani NSF stoji da članovi njihove organizacije nisu šovinisti i da mržnja, netrpeljivost i diskriminacija neće biti deo njihove političke borbe, na istom sajtu se osuđuje nedavno održana Parada ponosa u Beogradu, a otvoreno se i zagovara anti-imigrantska politika.

Jedna od tema tribine koju je ovo udruženje održalo u aprilu bila je "Ilegalna migracija - najezda migranata iz Azije i Afrike".

NSF je u izjavi na sajtu takođe najavio i žalbu Ustavnom sudu u predviđenom vremenskom roku zbog zabrane protesta, kao i žalbu sudu za ljudska prava u Strazburu.

XS
SM
MD
LG