Linkovi

Žestoke borbe u Ukrajini


Pro-Russian fighters stand patrol near Luhansk, eastern Ukraine, July 2, 2014.
Pro-Russian fighters stand patrol near Luhansk, eastern Ukraine, July 2, 2014.

Na istoku zemlje nastavljeno je nasilje, dok su šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke postigli saglasnost o hitnom nastavku razgovora o novom primirju

Borbe ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, koji su započeli samo nekoliko sati po isteku desetodnevnog, jednostranog prekida vatre, ne jenjavaju.

Predstavnik ukrajinske nacionalne bezbednosti i saveta odbrane Andrij Lušenko rekao je da je u borbama u protekla 24 sata poginulo najmanje 5, a da je ranjen 21 ukrajinski vojnik. Lušenko je rekao da su vladine snage potisnule pobunjenike iz tri sela i izvršile napade na 120 pobunjeničkih uporišta, dok su pobunjenici izvršili 19 napada na vojne konvoje, kontrolne punktove i vladina uporišta. Takođe je istakao da Rusija nije dozvolila pobunjenicima da pređu na rusku teritoriju.

"Ne znam ko se bori protiv koga. Samo znam da smo svi pretrnuli od straha. U hodnicima bolnice nas ima oko 150 … različite dobi. Evo ponovo se čuje pucnjava", navodi jedan od očevidaca.

U međuvremenu, ministri inostranih poslova Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke su na sastanku u Berlinu postigli saglasnost da bi razgovori ukrajinske vlade i proruskih separatista trebalo da počnu najkasnije do subote.

Četvorica diplomata su u saopštenju navela da bi cilj razgovora trebalo da bude postizanje dogovora o bezuslovnom i održivom prekidu vatre, čije bi sprovođenje nadzirala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Evropski i američki saveznici prethodno su optužili Rusiju da naoružava pobunjenike u istočnoj Ukrajini. Američki državni sekreterijat je saopštio je da je sekretar Džon Keri u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim izrazio veliku zabrinutost što su proruski pobunjenici odbili da preduzmu korake za deeskalaciju krize, što je moglo da produži prekid vatre.

"Ova humanitarna kriza je direktna posledica upada proruskih separatista. Humanitarne krize nije bilo dok pobunjenici nisu počeli da ubijaju ljude. Prema tome uzrok je jasan", navela je portparolka Državnog sekretarijata Mari Harf.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je za obnovu borbi direktno optužio svog ukrajinskog kolegu Petra Porošenka jer, po njegovim rečima, nije uspeo da ubedi Porošenka da produži primirje. Putin je takođe naglasio da će Rusija upotrebiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti prava Rusa u inostranstvu.

Sjedinjene Države i Evropska Unija su zapretile Rusiji oštrijim sankcijama ukoliko Kremlj i pobunjenici ne preduzmu korake za ublažavanje krize.

XS
SM
MD
LG