Linkovi

Besplatne sobe za strane navijače


Bjarne Luter sa svojim domaćinima Marijanom i Dmitrijem Litovčenkom
Bjarne Luter sa svojim domaćinima Marijanom i Dmitrijem Litovčenkom

Ukrajinci tokom Evropskog prvenstva u fudbalu želeli da poprave - kako veruju - loš imidž svoje zemlje

Hiljade fudbalskih navijača preplavile su Ukrajinu, jednu od dve zemlje domaćina Evropskog prvenstva, a mnoge od njih prijatno je iznenadila mogućnost da ne plate smeštaj, i da uz to imaju priliku da se druže sa običnim Ukrajincima. Volonterski pokret “Besplatne sobe” nastao je u ukrajinskim gradovima, domaćinima fudbalskih utakmica, gde su Ukrajinci otvarali vrata svojih domova za strance, trudeći se da poprave – kako sami veruju – negativan imidž svoje zemlje u svetu.

Ukrajina nikad nije imala toliko stranih posetilaca, tako da je EURO 2012 svakako bio jedna velika proslava, ali i izazov. Kada je postalo jasno da će broj stranih fudbalskih navijača daleko premašiti kapacitete lokalnih hotela, građani Ukrajine odlučili su da pomognu – pozivajući ih da odsedni u njihovim kućama.

Jedan od navijača koji je iskoristio ponudu je 39-godišnji biznismen iz Danske Bjarne Luter, koji je - kada je video da su cene hotela petostruko skočile u vreme održavanja šampionata - razmišljao da otkaže put.

Međutim, preko interneta je upoznao Marijanu i Dmitrija Litovčenka – koji su mu dobrovoljno pružili smeštaj u svom domu, kako bi pomoglli da se sačuva ugled Ukrajine.

“Na televiziji sam čula za inicijativu 'Besplatne sobe'. Rekli su kako su cene previsoke i da su Evropljani razočarani", kaže Marijana, dok Dmitri dodaje:

“Mislili smo da je za mnoge navijače veoma teško da dođu, jer je preskupo. I bili smo spremni da im pružimo priliku”.

Bjarne je zahvalan svojim domaćinima – za krov nad glavom i priliku da nauči više o Ukrajini.

“Sve je cene su naduvane zbog fudbala, tako da je vrlo teško pronaći nešto za razman novac. To je jedan razlog. Osim toga, volim da putujem, upoznajem ljude, slušam njihove životne priče, bolje razumem zemlju, radije nego da sedim u hotelu”.

Majkl Najt emigrirao je iz Ukrajine u SAD pre više od 40 godina. Došao je na EURO da podrži svoj ukrajinski tim i odseo u porodici Viktorije Denisenko.

“Želeli smo da napravimo gest u ime Ukrajine. Želeli smo da pokažemo da, sa izuzetkom ružne političke strane, postoji ljudska, normalna strana Ukrajine”.

Najt kaže da iako ukrajinski nacionalni tim nije prošao dobro, Ukrajina i dalje pobeđuje.

“Ovaj EURO je uspešan i Ukrajina je ostvarila veliku pobedu, iz jednog razloga – našla se na mašpi sveta, u svakom selu i gradu širom planete”.

A tokom slobodnog vremena, kada se ne igraju mečevi, Najt uzvraća gostoprimstvo tako što decu uči engleski jezik u lokalnom omladinskom kampu.

Ideja da se omogući besplatan smeštaj vuče korene iz organizovanja lokalnih zajednica, kaže Viktorija Svitlova iz organizacije "Prijateljska Ukrajina".

“Inicijativa je došla od ljudi, običnih ljudi”

A koordinator projekta „Besplatne sobe“ Maksim Prodan kaže da je samo u Kijevu više od hiljadu stranih gostiju smešteno u ukrajinske porodice.

“Želeli smo da pokažemo da imamo ne samo skupe hotele, već i dobre ljude spremne da vas ugoste besplatno“.
XS
SM
MD
LG