Linkovi

Protest zbog napada na novinarku


Demonstranti nose fotografiju novinarke Tetjane Čornovil, koja je pretučena posle objavljivanja članka o imovini visokih vladinih zvaničnika.
Demonstranti nose fotografiju novinarke Tetjane Čornovil, koja je pretučena posle objavljivanja članka o imovini visokih vladinih zvaničnika.

Novinarka Tetjana Čornovil, koja je pisala članak o imovini visokih vladinih funkcionera, izvučena je iz svog automobila i pretučena u noći izmedju utorka i srede.

Nekoliko stotina antivladinih aktivista okupilo se ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Kijevu protestujući zbog napada na novinarku koja je istraživala korupciju medju visokim vladinim zvaničnicima.

U incidentu koji bi mogao da ponovo rasplamsa anti-vladine proteste, nepoznati muškarci brutalno su pretukli 34-godišnju novinarku Tetjanu Čornovil, koja se nalazi na intenzivnoj nezi a lekari planiraju nekoliko operacija.

Čornovil je nadjena pretučena i ostavljena u jednom jarku izvan Kijeva u sredu rano ujutru, svega nekoliko sati pošto je objavila članak o imovini visokih vladinih zvaničnika. Ispričala je policiji da je grupa muškaraca razbila staklo na njenom automobilu, izvukla je iz kola i pretukla.

Novinarka je zadobila potres mozga, slomljen joj je nos i ima brojne modrice, preneo je dnevnik na internetu „Ukrajinska pravda“. Demonstranti su danas nosili sliku ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zakarčenka, ofarbanu crvenom bojom, sa rečima „dole krvavi ministar“. Inače, predsednik Viktor Janukovič naredio je policiji da pronadje odgovorne, a upravo Zakarčenko je imenovan da predvodi istragu.
XS
SM
MD
LG