Linkovi

Separatisti u Donjecku objavili prekid vatre


Proruski pobunjenici u Donjecku
Proruski pobunjenici u Donjecku

Lider separatista u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, objavio je jednostrani prekid vatre od sutra u ponoć.

U snimljenoj izjavi, koju je emitovala ruska televizija, Aleksandar Zaharčenko je rekao da je naredio pobunjeničkim snagama da poštuju primirje i pozvao Ukrajinu da uradi isto. Takođe je optužio Kijev da nije spreman da reši problem na miran način.

Zaharčenko je objavio primirje nakon što je, po svemu sudeći, prekršen prekid vatre koji je stupio na snagu prvog septembra. Ukrajinska vojska saopštila je da su tri vojnika poginula, a 15 povređeno u sukobima sa separatistima, protekla 24 sata.

Zaraćene strane dogovorile su primirje u beloruskoj prestonici Minsku, 24. avgusta.

Zaharčenko, obučen u odelo umesto uobičajne kamuflažne uniforme, rekao je da su pobunjenici u potpunosti posvećeni poštovanju sporazuma iz Minska koji su, prema njegovom mišljenju, jedino rešenje za okončanje konflikta.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da očekuje da će parlament uskoro glasati o ustavnim amandmanima, koji predviđaju autonomiju za istočnu Ukrajinu.

Porošenkov kabinet saopštio je da će ukrajinski lider sutra razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Poljske i Britanije o punoj obnovi razgovora Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske o rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG