Linkovi

Ukrajinski piloti nestrpljivi da upotrebe avione F-16 u borbi protiv Rusije


Američki borbeni avioni F-16 (Foto: AP/Ahn Young-joon)
Američki borbeni avioni F-16 (Foto: AP/Ahn Young-joon)

Piloti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kažu da žele da nauče da upravljaju lovcima F-16 i da ih koriste u borbi protiv ruskih snaga. Koalicija zemalja, uključujući Sjedinjene Države i osam evropskih zemalja, udružila se da ubrza njihovu obuku.

Glas Amerike razgovarao je sa nekim od ukrajinskih borbenih pilota o tome šta je sledeće.

Od početka ruske invazije, pilot ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Rostislav Lazarenko obavio je više od 330 borbenih letova. Imao je svoj prvi let - prvog dana rata.

“Nismo znali šta da očekujemo. Krenuli smo za kolonom od 700 vojnih vozila koja su dolazila sa Krima. Kada smo napravili plan na papiru i krenuli ka avionu, moj partner, pilot Saša je rekao: ’Plašim se’. I ja se plašim, ali moramo to da uradimo. Ko će ako ne mi? To je naša sudbina”, rekao je Lazarenko.

U rano jutro 24. februara 2022. godine, Lazarenko je sa svojim partnerom uništio najveći ruski vojni konvoj sa Krima. Saša je poginuo kada mu je avion oboren. Lazarenko je proleteo kroz oblak plamena, ali je preživeo. Od tada, taj 28-godišnjak odlazi u borbu protiv ruskih snaga skoro svaki dan.

Ukrajinski piloti raduju se obuci za F-16
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Lazarenko kaže da su njegove kolege piloti spremni da nauče da lete na lovcima F-16 i pridruže mu se u borbi:

“Znajući svoj tim, znajući Ukrajince, znam kada će ići na trening, dok se mi borimo ovde i neće se odmarati. Učiniće sve što je u njihovoj moći da što pre savladaju upravljanje novim avionima i da se vrate".

Borbeni pilot Oleksij, koji nije otkrio prezime iz bezbednosnih razloga, bori se rame uz rame sa Lazarenkom.

“F-16 će razbiti prednosti ruskih aviona Su35 zato što će F-16 povećati domet i mi ćemo imati mogućnost da uništimo neprijatelja na okupiranoj teritoriji Ukrajine", smatra on.

Možda će morati da prevaziđu jezičke razlike, ali Oleksij kaže da ukrajinski piloti već znaju mnogo o F-16.

“U vezi sa avionskim sistemima, letovima, taktikama, tehnikama, to nije velika stvar za naše pilote, jer, kao što naši nastavnici kažu, morate da osetite avion, a osetiti avion na ukrajinskom jeziku ili na engleskom jeziku, će biti isto", uveren je Oleksij.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat objasnio je da su počeli sa obukom koristeći simulatore leta.

“Ekrani na dodir su sve u F-16. Moraš da razumeš kako to funkcioniše, kao dete koje igra kompjutersku igru. Isto tako, dete je uči korak po korak. Treba vremena da se prilagodiš", rekao je Ihnat i naglasio da su trenirani piloti spremni:

“Desetine pilota je identifikovanoi ići će u talasima, verovatno u različite zemlje, kao i inženjeri avijacije koji će servisirati opremu. To su piloti koji već znaju engleski, mladi piloti, i motivisani su."

Ihnat je napomenuo da ukrajinskim pilotima treba oko četiri meseca obuke na F-16, dva meseca manje nego što se ranije mislilo. Iako je pred njima još mnogo posla, oni su nestrpljivi da ispune ogromna očekivanja sa kojima se suočavaju u Ukrajini i izvan nje.

XS
SM
MD
LG