Linkovi

Ukrajina: Okupacija zgrada i u Slavjansku


Naoružani pro-ruski aktivisti zauzimaju policijsku stanicu u Slavjansku
Naoružani pro-ruski aktivisti zauzimaju policijsku stanicu u Slavjansku

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Deščicija pozvao Rusiju da prekine sa "provokativnim akcijama", ali vlada u Moskvi odbacuje tvrdnje da pruža podršku ekstremistima...

Šef ukrajinske regionalne policije objavio je da podnosi ostavku, dok su pro-ruski ekstremisti zauzeli još državnih zgrada u istočnoj Ukrajini. Šef policije u Donjecku rekao je da napušta položaj kako bi ispunio zahteve domonstranata su zauzeli sedište policije.

Regionalno ministarstvio unutrašnjih poslova saopštilo je da su naoružane osobe ušle i da sada kontrolišu zgradu državne bezbednosti u gradu Slavjansk.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Deščicija pozvao je Rusiju da prekine sa "provokativnim akcijama", ali vlada u Moskvi odbacuje tvrdnje da pruža podršku ekstremistima.

Ranije danas, naoružani ljudi zauzeli su policijsku stanicu u Slavjansku, a dopisnik Glasa Amerike iz te oblasti javlja da su ekstremisti zaplenili oko 400 komada vatrenog oružja iz stanice.

U međuvremenu, pro-ruski demonstranti nastavljaju sa okupacijom vladinih zgrada u najvećim gradovima u toj oblasti Donjecku i Lugansku. Danas su učesnici protesta naoružani palicama krenuli ka jednoj vladinoj zgradi, ali im se policija suprotstavila.

Zvanični Kijev je ponudio ustupke demonstrantima i regionalnim liderima, a juče je istekao rok, koji je prelazna ukrajinska vlada dala separatistima da napuste zgrade.

Vršilac dužnosti premijera Arsenij Jacenjuk rekao je da podržava izmenu ukrajinskog Ustava i promene zakona, kako regionalne guvernere više ne bi postavljala centralna vlada, i kako bi referendumi bili dozvoljeni. Jacenjuk je takođe obećao da nikome neće biti dozvoljeno da ograničava "upotrebu ruskog jezika i pravo da se govori ruski u Ukrajini".

Takođe danas, pojavili su se novi nagoveštaji tenzija na relaciji Kijev - Moskva. Zvaničnici ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogaz" saopštili su da prekidaju plaćanje gasa Rusiji, koja je ranije najavila povećanje cena tog energenta.
XS
SM
MD
LG