Linkovi

Ponuda amnestije pro-ruskim demonstrantima


Anti-zapadni slogani na barikadama ispred vladine zgrade koju su zauzeli pro-ruski separatisti u Luhansku.
Anti-zapadni slogani na barikadama ispred vladine zgrade koju su zauzeli pro-ruski separatisti u Luhansku.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandr Turčinov je obećao amnestiju za pro-ruske demonstrante ukoliko polože oružje i napuste vladine zgrade koje su zauzeli u dva istočna ukrajinska grada.

Saopštenje Turčinova objavljeno je dan pre krajnjeg roka Ukrajine za okončanje opsade vladinih zgrada u Luhansku i Donjecku, u blizini granice sa Rusijom, pregovorima ili silom.

Pro-ruski separatisti, koji su zauzeli zgradu državne bezbednosti u Luhansku kažu da ukrajinska vlada pokušava da umanji njihova nastojanja da silom organizuju referendum o nezavisnosti od Kijeva.

Vlasti nastoje da nas diskredituju i navedu nas da uperimo puške jedni na druge. One nastoje da apeluju na naše mladiće, one koji su služili vojsku, kao i one koji nisu, da uzmu oružje i odu na granicu sa Rusijom. Ne bi trebalo da im dozvolimo da to učine“, kaže jedan od demonstranata.

Demonstranti pregovaraju sa ukrajinskim funkcionerima kako bi ublažili tenzije, koje budno prati Vašington.

Američki diplomata, Viktorija Nuland, juče je rekla u jednom odboru američkog Kongresa da postoje dokazi o umešanosti Rusije u opsadu tih zgrada i upozorila na posledice ukoliko njihove „agresivne akcije“ prodju bez odgovora.

„Dogadjaji u Ukrajini su alarm za sve nas. Sve za šta smo se zalagali preko 40 godina kao zajednica slobodnih zemalja je izloženo riziku, ukoliko dopustimo da agresivni potezi prodju bez odgovora i nekažnjeno.“

Viktorija Nuland je rekla zakonodavcima da američke diplomate ne očekuju mnogo od razgovora visokih diplomata Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Država i Evropske unije naredne nedelje.

U medjuvremenu, rusko ministrastvo inostranih poslova je u juče ponovo nastojalo da umanji značaj povećanja broja ruskih trupa, reakvši da te snage ne sprovode nikakve „neuobičajene“ aktivnosti u pograničnom području.
XS
SM
MD
LG