Linkovi

Završeni razgovori o ukrajinskoj krizi


Nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski i francuski predsednik Vladimir Putin i Fransoa Oland tokom susreta u Kremlju
Nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski i francuski predsednik Vladimir Putin i Fransoa Oland tokom susreta u Kremlju

Rusija je saopštila da su završeni, kako je navedeno, konstruktivni razgovori predsednika Vladimira Putina, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda o mirovnom planu za Ukrajinu.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov, ocenio je da je večerašnji petosatni sastanak bio konstruktivan, ali nije saopštio više detalja. Peskov je najavio da će ruski lider i ukrajinski predsednik Petro Porošenko telefonom razgovarati u nedelju, te da će uslediti i dalji kontakti sa Merkel i Olandom.

"Trenutno se radi na izradi teksta eventualnog zajedničkog dokumenta za implementaciju sporazuma iz Minska. Dokument bi sadržao predloge predsednika Francuske i kancelarke Nemačke, ukrajinskog predsednika i one koje je večeras formulisao i dodao predsednik Ruske Federacije", rekao je Peskov.

Merkel je, uoči današnjeg sastanka sa Putinom, rekla da je cilj inicijative odbrana “evropskog mira”. Takođe je naglasila da sa Olandom ulaže sve napore da doprinese okončanju krvoprolića u Ukrajini i ponovila uverenje da nema vojnog rešenja za sukob.

U Briselu, potpredsednik SAD Džozef Bajden opružio je Rusiju da nastavlja da podstiče sukob u Ukrajini, slanjem plaćenika i tenkova. Rusiji ne može da bude dozvoljeno da prekroji mapu Evrope, poručio je Bajden.

Potpredsednik SAD će kasnije danas sa svetskim liderima, diplomatama i odbrambenim zvaničnicima učestovati na trodnevnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, na kojoj će ukrajinska kriza biti jedna od glavnih tema. Konferenciji će prisustvovati i ukrajinski predsednik Petro Porošenko, američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

U međuvremenu, proruski separatisti i ukrajinski zvaničnici postigli su sporazum o privremenom prekidu vatre kako bi se otvorio humanitarni koridor za evakuaciju civila iz pogođenih područja u istočnoj Ukrajini. Kolone autobusa stigle su u grad Debalceve, čiji stanovnici su se našli u središtu žestokih borbi.

Prema podacima UNHCR-a, broj interno raseljenih osoba u Ukrajini je zbog sukoba u Donjecku porastao na 980 hiljada, dok je od februara prošle godine još 600 hiljada zatražilo dozvolu za stalni boravak u Rusiji, Bjelorusiji, Moldaviji, Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

XS
SM
MD
LG