Linkovi

Ukrajina glavna tema u Minhenu


S leva na desno: Džon Keri, Sergej Lavrov, Ketrin Ešton, Ban Ki-mun i bivši premijer Velike Britanije Toni Bler
S leva na desno: Džon Keri, Sergej Lavrov, Ketrin Ešton, Ban Ki-mun i bivši premijer Velike Britanije Toni Bler

Zapadne sile i Rusija kritikovali jedni druge, dok se američki državni sekretar Džon Keri sastao sa liderima ukrajinske opozicije

Zapadne sile i Rusija razmenili su oštre reči u vezi sa budućnošću Ukrajine, u kojoj je u novembru nastao haos kada je je predsednik Viktor Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom, u cilju jačanja veza sa Rusijom.

Dve strane kritikovale su jedna drugu na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da "borba za demokratsku, evropsku budućnost" nigde nije važnija nego u Ukrajini, dodajući da SAD i Evropska unija "u toj borbi stoje uz narod Ukrajine".

Keri sa predstavnicima ukrajinske opozicije
Keri sa predstavnicima ukrajinske opozicije
Keri se potom na marginama sastanka sastao sa tri lider ukrajinske opozicije Arsenijem Jacenjukom, Vitalijem Kličkom i Petrom Porošenkom - koje je ohrabrio da ostanu posvećeni miru i nastave razgovore sa vladom.

Šef američke diplomatije tokom govora na konferenciji takođe je pomenuo kako se izrazio - "uznemirujući trend u previše delova centralne i istočne Evrope i na Balkanu".

"Aspiracije građana ponovo se stavljaju iza korumpiranih, oligarhijskih interesa, interesa koji se služe novcem da uguše političku opoziciju i drugačije mišljenje, da kupe političare i medije i oslabe nezavisnost pravosuđa", istakao je Keri.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je evropske političare da podstiču anti-vladine proteste u Ukrajini. Obraćajući se prisutnima na konferenciji, Lavrov je podsetio da političari do sada nisu osudili nasilne demonstrante koji su upali u neke vladine zgrade u Ukrajini, i još ih drže pod kontrolom.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je i dalje na bolovanju, juče je potpisao zakonski predlog kojim se amnestiraju demonstranti uhapšeni tokom demonstracija, pod uslovom da učesnici protesta napuste pomenute vladine zgrade. Opozicioni lideri odbacili su tu meru.
XS
SM
MD
LG