Linkovi

Ukrajina: Dve strane poštuju primirje


Australijski stručnjaci u blizini sela Hrabovo u oblasti Donjeck
Australijski stručnjaci u blizini sela Hrabovo u oblasti Donjeck

Oko 70 holandskih i australijskih istražitelja i danas su mogli nesmetano da obavljaju svoj posao, tragajući za posmrtnim ostacima žrtava malezijskog aviona na letu MH-17...

Pauza u borbama u blizini mesta gde je pre više od dve nedelje oboren malezijski avion u istočnoj Ukrajini omogućila je timu međunarodnih stručnjaka da drugi dan zaredom tragaju za ostacima žrtava u toj oblasti.

Oko 70 holandskih i australijskih istražitelja i danas su mogli nesmetano da obavljaju svoj posao, pošto su ukrajinski vojnici i proruski separatisti ispoštovali primirje.

Američki predsednik Barak Obama juče je izjavio da je telefonom razgovorao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da mu je preneo da su "SAD i dalje duboko zabrinute zbog sve veće podrške Moskve separatistima u Ukrajini".

Obraćajući se novinarima u Beloj kući, Obama je rekao da je sa ruskim liderom razgovarao o diplomatskom rešenju, ali je istakao da postoje ograničenja u vezi sa onim šta SAD mogu da urade.

"Mi smo uveli sankcije koje skupo koštaju Rusiju i predsednik Putin bi trebalo da želi da reši ovo diplomatski, da se te sankcije ukinu, da njihva ekonomija ponovo počne da se širi i da ima dobre odnose sa Ukrajinom, ali ponedak ljudi ne rade stvari koje su racionalne, ili zasnovane na njihovim srednjoročnim ili dugoročnim interesima", rekao je Obama.

Bela kuća je saopštila da su se dvojica lidera dogovorila da drže svoje "kanale komunikacije" otvorenim.

Ruski zvaničnici objavili su da je Putin američkom predsedniku rekao da su nove sankcije, uvedene Rusiji zbog podrške proruskim separatistima -“kontraproduktivne" i da će naneti ozbiljnu štetu "bilateralnim odnosima i međunarodnoj stabilnosti”.

XS
SM
MD
LG