Linkovi

Sastanak o Ukrajini sredinom januara


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu

Ukrajinski predsednik, koji je danas potpisao zakon o odbacivanju neutralnog statusa zemlje, razgovaraće 15. januara sa ruskim i liderima EU o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je da će se 15. januara sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Astani, prestonici Kazahstana. Porošenko je takođe naveo da je sa američkim predsednikom Barakom Obamom razgovarao o mogućnosti da se pridruži razgovorima o okončanju nasilja u istočnoj Ukrajini.

U sukobu je život izgubilo nekoliko hiljada ljudi, preko milion ih je izbeglo ili raseljeno. Situacija u ukrajinskom gradu Donjecku je, kako mnogi smatraju, na ivici humanitarne katastrofe. Uoči dočeka Nove godine stanovnici Donjecka stoje u redovima za humanitarnu pomoć, jer bi, kako mnogi kažu, bez pomoći umrli od gladi. Ulična prodavačica Ina se žali da joj ne dozvoljavaju da prodaje robu na ulici:

"Nemamo para, nemamo šta da jedemo. Vlada bi trebalo da nam bar nekako pomogne. Ne dozvoljavaju da prodajemo stvari, a frižideri kod kuće su prazni."

Humanitarnu pomoć poslao je Rinat Ahmetov, oligarh iz Donjecka, koji je morao da napusti svoj rodni grad i koji danas živi u Kijevu. On podržava novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i njegov mirovni plan za Donbas. Njegova fondacija pomaže izbeglicama i šalje konvoje pomoći sa životnim namirnicama i medikamentima u regione koji žele da se otcepe.

XS
SM
MD
LG