Linkovi

Da li se Moskva sprema za invaziju?


Pripadnici specijalne jedinice ruske vojske tokom obuke u oblasti Severnog Kavkaza
Pripadnici specijalne jedinice ruske vojske tokom obuke u oblasti Severnog Kavkaza

Prisustvo blizu 20 hiljada ruskih vojnika koji učestvuju u manevrima u blizini ukrajinske granice i pominjanje "mirovne misije" mnogi u Evropi tumače skao spremnost Rusije da uđe u rat sa svojim susedom...

Poslednjih dana raste bojazan da Rusija vrši pripreme za invaziju na Ukrajinu. Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je da je invazija - kako se izrazio - "apsolutno" moguća.

Prema nekim procenama u ruskim vojnim manevrima u blizini ukrajinske granice učestvuje oko 20.000 vojnika, što mnogi u Evropi tumače kao spremnost Moskve da uđe u rat.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen boravio je juče u Kijevu da bi pružio podršku ukrajinskoj vladi. Rasmusen je takođe pozvao Rusiju da ne vodi rat pod izgovorom mirovnih operacija.

Međutim, nije jasno da li će ta poruka imalo uticati na ruskog predsednika Vladimira Putina. Ukrajinski zvaničnici, s druge strane, veruju da Putin jedva čeka da pokrene invaziju, tvrdeći da je obaranje malezijskog aviona na liniji MH-17 bila greška, jer su separatisti u stvari ciljali ruski putnički avion.

„Napad su planirali vojni zločinci kao izgovor za rusku invaziju. Povod za vojnu intervenciju Rusije planirali su teroristi na našoj teritoriji“, Valentin Nalivajčenko, šef ukrajinske službe bezbednosti.

Ukrajinski vojnici, koji već ratuju protiv proruskih separatista, pripremaju se za borbu, dok se u Poljskoj i drugim zemljama obavlja obuka trupa Severnoatlantskog saveza, kako bi se ulilo poverenje nervoznim susedima i saveznicima.

Međutim, postavlja se pitanje da li će manevri ili čak još jače ekonomske sankcije Zapada uopšte moći da utiču na ruske lidere.

Dejvid Sater je ekspert za Rusiju na Hadsonovom institutu.

“Za njih bi mogli reći da su banda koja zamišlja spoljnu politiku. Nemaju nikakavu stratešku viziju, osim da sebe održe na vlasti“.

Američki zvaničnici već su optužili Rusiju za raketne napade, dok ih uznemiruje sve češće izjave Moskve o takozvnim „mirovnim misijama“.

“Rusija je već stekla reputaciju da takozvane 'mirovne misije', koristi kao pokriće za nezakonite okupacije i vojne intervencije“, kaže portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Američki zvaničnici takođe ukazuju da su ruske trupe stacionirane na granici prema Ukrajini „veoma spremne i sposobne“.

XS
SM
MD
LG