Linkovi

Kijev odbacio nove pregovore sa pobunjenicima


Pobunjenici u Donjecku
Pobunjenici u Donjecku

Kijev je isključio doržavanje ovonedeljnih razgovora sa ciljem da se okonča konflikt u istočnoj Ukrajini, optuživši ruske separatiste da su lansirali nove nepade dan pošto su dve strane generalno poštovale takozvani „dan tišine“.

Leonid Kučma, predstavnik ukrajinske vlade na pregovorima sa pobunjenicim i bivši predsednik rekao je danas da ne smatra takav sastanak „preporučljivim“ uzevši u obizr da jedna strana ne može da obezbedi režim prekida vatre“.

On je rekao da pobunjenici moraju da pokažu da „zapravo žele mir, a ne rat i drže „punu kontrolu nad svojim oružanim jedinicama.“

Razgovori o sveobuvhatnom rešenju konflikta trebalo je da budu održani u petak u Belorusiji.
Ukrajinska vojska je danas izvestila da su separatisti lansirali 12 napada samo 24 časa pošto su obe strane počele da poštuju prekid neprijateljstava nazvan „dan tišine“. Navedeno je da su pobunjenici koristili lansirališta za granate, anti-tenkovske navodjene projektile, artiljerijske granate, ručno oružje i tenkovsko naoružanje.

„Dan tišine“ je odredjen kako bi se ohrabrile obe strane da poštuju širi prekid vatre o kojem je postignut dogovor u septembru, poremećen sporadičnim sukobima i potom povuku svoje teško naoružanje sa linije fronta kako bi bila formirana tampon zona.

XS
SM
MD
LG