Linkovi

Izbori u Donjecku i Luhansku nelegalni?


Pro-ruski separatisti čuvaju biračko mesto u Donjecku 2. novembar, 2014.
Pro-ruski separatisti čuvaju biračko mesto u Donjecku 2. novembar, 2014.

Pro-ruski separatisti danas glasaju na kontroverznim izborima koje Kijev i Zapad, kako navode, neće priznati.

Separtisti koji kontrolišu delove istočnih ukrajinskih regija Luhansk i Donjeck održavaju izbore za rukovodstvo i zakonodavna tela u oblastima koje kontrolišu.

U medjuvremenu, ukrajinska vojska saopštava da postoje "intenzivne" kretnje trupa i oružja iz Rusije u istočnu Ukrajinu koju kontrolišu separatisti i gde se odvija glasanje, mada taj izveštaj nije verifikovan.

Novinske agencije beleže da su videle ulazak konvoja neobeleženih kamiona, od kojih su neki nosili protiv-vazdušno oružje. Konvoj se kretao ka aerdoromu u Donjecku, koji drže vladine snage ali nije jasno da li su to nove ili postojeće snage.

Izbori u istočnoj Ukrajni padaju nedelju dana posle parlamentarnih izbora širom Ukrajine, gde su kandidati, koji zagovaraju tešnje veze sa eropskim zemljama dobili znatnu većinu mesta. Ljudi koji žive na istoku nisu glasali na izborima 26. oktobra.

UN, EU i SAD su nazvali glasanje pobunjenika ilegalnim navodeći da se time krše ukrajinski ustav i sporazum o prekidu vatre postignut 5. septembra izmedju separatista i ukrajinske vlade.

Rusija je saopštila da će priznati rezultate separatističkih izbora. LIderi EU su apelovali na Rusiju da ignoriše te rezultate.

Zapadni funkcioneri navode da bi ovo glasanje moglo dalje da komplikuje nastojanja za okončanje krize u istočnoj krajini gde pro-moskovski pobunjenici žele da se priključe Rusiji. Čak i uz dvomesečni prekid vatre, bilo je svakodnevnih izbijanja sukoba u nekim delovima istočne Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je proglasio ove izbore u separatističkim regijama "farsom sprovedenom pod pretnjom tenkovima i oružjem."

XS
SM
MD
LG