Linkovi

O Ukrajini u Parizu


Proruski pobunjenici u Lugansku (arhiva)
Proruski pobunjenici u Lugansku (arhiva)

O Ukrajini će, prema očekivanjima biti reči na marginama sastanka o Iraku, koji je planiran za ponedeljak.

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta je rekao da će sekretar Džon Keri na marginama razgovarati sa nekoliko ministara inostranih poslova da bi razmotrio tamošnji razvoj dogadjaja.

Funkcioneri su rekli novinarima koji putuju sa sekretarom kako "Izgleda da Rusija tretira granicu Donjecka kao svoju".

Prvi kamion sa ruskom humanitarnom pomoći prešao je u istočnu Ukrajinu juče u ranim jutarnjim časovima prenoseći humanitarna dobra u Lugansk.

Organizacija za Evropsku bezbednost i saradnju, koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, izveštava da je prvih nekoliko kamiona u konvoju od 216 vozila bilo podvrgnuto inspekciji ruskih graničara i carinske službe, ali da ostali nisu proveravani. Nijedan ukrajinski, ni funkcioner Crvenog krsta nije izvršio inspekciju konvoja. Svi kamioni su se vratili u Rusiju sinoć.

Ukrajinska vojska je, u medjuvremenu, saopštila da je potisnula napad pobunjenika na aerodromu u Donjecku, a zapadni novinari su sinoć potvrdili izveštaje o teškim sukobima na aerodromu.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su pobunjenici u petak napali taj objekat artiljerijskom vatrom, što je potez koji preti krhkom primirju koji su potpisali izaslanici pobunjeničkog pokreta, vlada u Kijevu i evropski posmatrači u Rusiji.

XS
SM
MD
LG