Linkovi

Eskalacija nasilja u Ukrajini


Separatisti u Donjecku, u istočnoj Ukrajini
Separatisti u Donjecku, u istočnoj Ukrajini

Ukrajinske snage tragaju za posadom oborenog vojnog teretnog aviona, dok se vojska i separatisti bore za kontrolu nad ključnim područjima u istočnoj Ukrajini.

Ruska novinska agencija Interfaks prenosi da pobunjenici ispituju četvoricu pripadnika posade aviona Antonov An-26 u Krasnodonu, oko 50 kilometara zapadno od ruske granice. Proruski separatisti tvrde da su oborili avion, dok ukrajinski zvaničnici ističu da je letelicu verovatno pogodila raketa ispaljena sa ruske teritorije. Moskva nije komentarisala novi incident.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost I odbranu Andrij Lisjenko je, na današnjoj konferenciji za novinare, optužio Rusiju za eskalaciju nasilja. On je naglasio da su ruski borci i oklopna vozila nekoliko puta pokušavali da uđu na ukrajinsku teritoriju, uz pomoć ruskih graničara.

Vladine snage pokušavaju ponovo da uspostave kontrolu nad teritorijama koje su poslednjih mjeseci zauzeli separatisti, dok je u toku vojna kampanja za osvajanje Luhanska. Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da vladine snage kontrolišu sela oko tog grada. Na video snimku, koji je danas objavila agencija Rojters, vide se ukrajinska oklopna vozila uništena u obližnjem napadu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je ruske vojne oficire da pomažu pobunjenicima da ojačaju položaje na istoku zemlje. Porošenko je dodao da se novi ruski raketni sistem koristi protiv ukrajinskih snaga. Moskva pak optužuje Ukrajinu za prekogranični artiljerijski napad, u kojem je poginuo ruski civil. Kijev je odbacio te optužbe.

XS
SM
MD
LG