Linkovi

Vladine snage ponovo kontrolišu Mariupolj


Sukobi ukrajinskih snaga i proruskih separatista u Mariupolju, 13. juna 2014.
Sukobi ukrajinskih snaga i proruskih separatista u Mariupolju, 13. juna 2014.

Vlada Ukrajine saopštila je da su njene snage preuzele kontrolu nad Mariupoljem, lučkim gradom u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, od proruskih ekstremista. Sukobljene strane su nekoliko puta već preuzimale kontrolu nad tim gradom.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov saopštio je da su ukrajinske snage ponovo podigle zastavu Ukrajine na gradskoj većnici. Ruski separatisti su saopštili da je njihovih pet pripadnika poginulo u današnjim borbama.

Juče su separatisti u gradu Donjecku saopštili da je kombi koji je koristio njihov lider Denis Pušilin eksplodirao u centru grada i da su trojica njegovih telohranitelja tom prilikom ranjena. Medjutim, sam Pušilin se nije nalazio u vozilu kada je došlo do eksplozije.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Avakov je takodje juče optužio Rusiju da je dozvolila da kolona vojnih vozila, uključujući tri tenka, udje na ukrajinsku teritoriju na graničnom prelazu koji kontrolišu separatisti.

Portparol ukrajinskog predsednika Petra Porošenka saopštio je da je Porošenko tim povodoom pozvao telefonom ruskog predsednika Vladimira Putin, dok se u saopštenju Kremlja navodi da su dvojica lidera tom prilikom razgovarala o bilateralnim odnosima i da je Porošenko izneo Putinu plan za smirivanje situacije na istoku zemlje.
XS
SM
MD
LG