Linkovi

Ukrajina: Janukovič naredio napad na demonstrante


Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov govori o istrazi pucnjave na demonstrante u Kijevu, u prisustvu vršioca dužnosti ministra pravde Oleha Mahtinckog i šefa Ukrajinske službe bezbednosti Valentina Nalvajčenka.
Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov govori o istrazi pucnjave na demonstrante u Kijevu, u prisustvu vršioca dužnosti ministra pravde Oleha Mahtinckog i šefa Ukrajinske službe bezbednosti Valentina Nalvajčenka.

Ukrajinske vlasti navode da su masovna ubistva demonstranata u Kijevu u februaru izvršena po naređenju smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, a da su agenti ruske službe bezbednosti pomogli Janukoviču da planira i izvrši napad.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov saopštio je novinarima u Kijevu da je Janukovič izdao naređenje da se otvori vatra na demonstrante u periodu od 18. do 20. februara. Govoreći na istoj konferenciji za novinare, šef ukrajinske službe bezbednosti izjavio je da postoje razlozi za uverenje da su agenti ruske Federalne službe bezbednosti bili umešani u planiranje i primenu takozvane “anti-terorističke operacije” u ukrajinskoj prestonici krajem februara. Ruska agencija RIA novosti prenela je odgovor Federalne službe bezbednosti da “te optužbe treba da ostanu na savesti ukrajinske službe bezbednosti.”

Ukrajinska vlada takođe je objavila da je uhapšeno 12 članova elitne specijalne policije, pod sumnjom da su pucali na demonstrante. U demonstracijama u Kijevu, u februaru je ubijeno više od 100 ljudi, a većina je, po svemu sudeći, ubijena iz snajpera.

Za to vreme, ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je u februaru pobegao iz Kijeva posle anti-vladinih protesta, izjavio je da je pogrešio što je pozvao ruske trupe na Krimsko poluostrvo. U prvom intervjuu od kada je potražio utočište u Rusiji, Janukovič je za Asošijeted Pres i Rusku televiziju NTV rekao da će pokušati da ubedi Moskvu da vrati tu teritoriju pod ukrajinsku kontrolu.

U medjuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je izjavio da će se ruske trupe rasporedjene blizu ukrajinske granice vratiti u svoje trajne baze čim završe vojne vežbe. Vrhovni komandant NATO snaga, general Filip Bridlav, izjavio je u sredu da je 40,000 ruskih vojnika na granici spremno za pokret i da bi za samo tri dana mogli da preuzmu kontrolu nad velikim delovima Ukrajine. Lavrov je danas pozvao Zapad i Ukrajinu da ublaže svoju retoriku za koju je rekao da postaje nerazumna.

A ruska naftna kompanija Gasprom izjavila je u četvrtak da podiže cenu prirodnog gasa Ukrajini za dodatnih 26% , samo dva dana posle poskupljenja od 44%. Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan izjavio je da je poskupljenje gasa preterano i da se svodi na “političku cenu”.
XS
SM
MD
LG