Linkovi

Ukrajinska opozicija ne odustaje od zahteva


Demonstracije u Kijevu, 26. januar, 2014.
Demonstracije u Kijevu, 26. januar, 2014.

Opozicioni lideri u Ukrajini navode da će nastaviti demonstracije dok se ne izadje u susret njihovim apelima da se održe vanredni izbori, puste na slobodu pritvoreni zatvorenici i ukinu anti-protestni zakoni.

Ukrajinska opozicija navodi da će nastaviti proteste uprkos ponudi predsednika Viktora Janukoviča da imenuje dva lidera opozicije na ključne položaje u vladi.

Opozicioni lideri navode da će nastaviti demonstracije dok se ne izadje u susret njihovim apelima da se održe vanredni izbori, puste na slobodu pritvoreni zatvorenici i ukinu anti-protestni zakoni.

U medjuvremenu, danas su se hiljade demonstranata okupile u Kijevu u znak žalosti za jednim 25-togodišnjim demonstrantom ubijenim tokom protesta prošle nedelje.

Ranije danas, demonstranti u centralnom Kijevu su blokirali vladinu zgradu dok je policija bila unutra. Demonstranti su bacali kamenice i molotovljeve koktele dok je policija bacala dimne granate i suzavac. Policija i bezbednosne snage su kasnije napustili zgadu pošto je kreiran koridor.

Janukovič je ranije ponudio lideru opozicije Arseniju Jacenjuku položaj premijera, a bivšem bokseru Vitaliju Kličkovu, takodje jednom od lidera opozicije, položaj potpredsednika vlade. Jacenjuk je odgovorio da se opozicija „ne boji“ prihvatanja veće odgovornosti, ali da Janukovič mora prvo da izadje u susret ključnim zahtevima opozicije.
XS
SM
MD
LG