Linkovi

Tri žrtve protesta u Ukrajini


Demonstrant u Kijevu, Ukrajina, 22. januar 2014.
Demonstrant u Kijevu, Ukrajina, 22. januar 2014.

Dvoje demonstranta su, kako se izveštava, pronadjeni sa ranama nanetim vatrenim oružjem. Lekeri navode da je još jedan aktivista poginuo na mestu sukoba.

U istim izveštajima se takođe navodi da je policija danas pokušala da rasformira skupinu demonstranata ispalivši suzavac na njih, dok su demonstranti odgovorili kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Demonstracije su organizovane u znak protesta zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da odustane od trgovinskog sporazuma sa Evopskom unijom u prilog tešnjih veza sa Rusijom.

Demonstranti su takodje veoma uznemireni zbog nedavno donetih zakona kojima se uvode veće restrikcije na proteste.

Američka ambasada u Kijevu je u današnjem saopštenju navela da je opozvala vize izdate nekolicini Ukrajinaca vezanih za ovo nasilje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton je danas apelovala na „hitno okončanje“ eksalirajućeg nasilja. Posle izveštaja o ubistvima demonstranata ona je oštro osudila nasilje.

U Vašingtonu BBG – odnosno američki Upravni odbor guvernera za emitovanje medija - izrazio je zgroženost zbog krvavih političkih napada na desetine novinara u Kijevu uključujući reportera Radio slobodne Evrope, Dmitrija Barkara i kamermana Ihora Iskakova. Oni su, naime, tokom prekjučerašnjeg izveštavanja o protestima pretučeni i završili su sa povredama na glavi od udaraca pripadnika elitnih policijskih jedinica.
XS
SM
MD
LG