Linkovi

Nema nade na vidiku za raseljene u Ukrajini


Lokalni stanovnici beže preko mosta od sukoba u Lugansku
Lokalni stanovnici beže preko mosta od sukoba u Lugansku

Kada su pre dve godine snage koje podržava Rusija zauzele državne zgrade u istočnoj Ukrajini i započele tekući konflikt, mnogi Ukrajinci su mislili da kriza neće potrajati dugo.

Dve godine kasnije, ni zapadne sankcije ni dva sporazuma o primirju nisu uspeli da okončaju rusku intervenciju. Rat se nastavlja dok mnogi raseljeni nemaju nade da će se skoro skoro vratiti kući. Evo kako jedna žena realistično pristupa situaciji koju neki vide kao beznadežnu.

Još jedno jutro u Kijevu za Viktoriju Vasiljevskaju – odnosno jedno više nego što je planirala da tu provede kada je prvi put stigla 2014., iz svog doma u Lugansku, koji sada drže proruski separatisti.

“Oko 4 ujutru moj prijateljica me je zvala i rekla - Viktorija sada je jako opasno dolaze oklopni transporteri. Ne znam zašto, ali je izgledalo da će se za dve nedelje sve smiriti i biti rešeno i da će sve ponovo biti kako treba.

Viktorija, njen suprug i deca su potom postali deo, kako se procenjuje, milion i 400.000 interno raseljenih osoba koje su došle ovde u Kijev. Na mnoge načine život se nastavio.

Viktorija je dermatolog, ali je dobila posao u ovom centru da pomaže raseljenim ljudima od Dombasa do Krima. Solidarnost i darežljivost koje primećuje svakog dana za nju ovu krizu čine podnošljivom. A kad je u pitanju povratak u Lugansk?

Da ste me to pitali pre godinu dana rekla bih da su mi koferi spremni, brzo bih se spakovala i bila spremna da krenem kući. Pre pola godine verovatno bih sumnjala u tu odluku, ali danas definitivno mogu da kažem da će proći nekoliko godina pre nego što se vratim tamo”, ističe Vasiljevskaja.

Nove molbe za pomoć stižu u centar svakog dana.

Niko od nas nije mogao da poveruje niti zamisli noćnu moru kao što je rat koji besni oko nas. Ne znam zašto, ali mi smo bili apsolutno sigurni da nećemo doživeti takvu sudbinu“, Viktor Tukajlo, rasljeni Ukrajinac.

Niko od ljudi koje smo intervjuisali nije rekao da su digli ruke od povratka svojim kućama.

“Prvi uslov za naš povratak je da se sve vrati pod ukrajinsku kontrolu”, kaže VIktorija Vasiljevskaja

S obzirom da i posle dve godine rat na istoku ne pokazuje znake jenjavanja, mnogi od raseljenih prihvataju novu realnost - da bi mogle da proteknu godine pre no što se stanje normalizuje, ako to ikada bude slučaj.

XS
SM
MD
LG