Linkovi

SAD odbacuju referendum na istoku Ukrajine


Sekretar Keri i visoka predstavnica Ešton prilikom nedavnog susreta u Ženevi
Sekretar Keri i visoka predstavnica Ešton prilikom nedavnog susreta u Ženevi

Američki državni sekretar Džon Keri je posle susreta sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, u Vašingtonu, poručio da "nijedna civilizovana nacija neće priznati rezultate referenduma u Donjecku i Lugansku"...

Administracija američkog predsednika Baraka Obame odbacila je kao "nezakonit" referendum pro-ruskih separatista, planiran za predstojeći vikend, na kojem će pobunjenici glasati o autonomiji i nezavisnosti određenih delova istočne Ukrajine.

Američki državni sekretar Džon Keri je posle susreta sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ovde u Vašingtonu, rekao i da će - ukoliko se Rusija bude mešala u predsedničke izbore u Ukrajini 25. maja - Sjedinjene Države uvesti dodatne sankcije koje će još negativnije uticati na rusku ekonomiju. Keri je istakao da su sankcije do sada imale ogroman uticaj na rusku privredu, koja se muči, a da su Sjedinjene Države i saveznici tek počeli.

Ešton je predsedničke izbore u Ukrajini nazvala važnim korakom ka stabilizaciji, dodajući da će narod te zemlje odlučiti o tome šta je i šta će biti Ukrajina.

Govoreći o referendumu separatista u istočnoj Ukrajini najavljenom za 11. maj, sekretar Keri je rekao "da se radi po istom scenariju kao na Krimu i da nijedna civilizovana nacija neće priznati rezultate referenduma u Donjecku i Lugansku".

Keri je najavio da će se sledeće nedelje u Evropi sastati sa svojim saveznicima, kako bi razmotrili naredne korake:

"Nećemo sedeti skrštenih ruku, dok ruski elementi rasplamsavaju nestabilnost", istakao je američki državni sekretar, dodajući "da je izbor na Rusiji i da su Sjedinjene Države i Evropska unija ujedinjene u podršci Ukrajini".

Rusija: Nema novih razgovora o Ukrajini


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov odbacio je ideju održavanja novih razgovora u Ženevi o krizi u Ukrajini, ukoliko u razgovorima ne budu učestvovale pro-ruske opozicione grupe.

Lavrov je ocenio da “nema svrhe” održavanja novih razgovora budući da se ne primenjuje sporazum koji su u aprilu postigle SAD, EU i Rusija.

Posle sastanka Saveta Evrope u Beču posvećenog Ukrajini, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov doveo je u pitanje svrhu održavanja izbora dok kriza još traje.

"Sasvim je neuobičajeno održavati izbore u vreme kada se vojska bori protiv delova populacije”.

Pred početak sastanka ministara spoljnih poslova, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg nagovestio je da je ruska strategija u Ukrajini ometanje ili sprečavanje izbora.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Dešicija preneo je novinarima da je od Saveta Evrope tražio podršku za održavanje izbora. Dešicija i Lavrov su, prema izveštajima, kasno sinoć održali neformalne razgovore. Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je da će, u slučaju da izbori 25. maja ne budu održani, u Ukrajini zavladati haos i pretiti rizik izbijanja gradjanskog rata.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov saopštio je da je u jučerašnjem sukobu u Slavjansku poginulo više od 30 separatista i četiri ukrajinska vojnika. Prema izveštaju ruske agencije Interfaks koja se poziva na neimenovanog portparola proruskih snaga u tom gradu, juče je poginulo 20 proruskih boraca, dok su desetine civila povređene.

Vlasti su u međuvremenu, iz još nepoznatih razloga, na neodređeno vrijeme suspendovale avio-saobraćaj u Donjecku. U svetlu porasta nasilja u Ukrajini, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun izjavio je za francuske medije da je spreman da posreduje u rešavanju krize prije nego što situaciju u potpunosti izmakne kontroli.
XS
SM
MD
LG