Linkovi

Žestoki sukobi u Ukrajini


Sukobi u Kijevu
Sukobi u Kijevu

Ukrajinska policija pokušava večeras da protera demonstrante sa Trga nezavisnosti u Kijevu, gde je u najgorem nasilju u poslednjih nekoliko nedelja poginulo najmanje 18 osoba

Specijalne policijske snage upale su u glavni opozicioni kamp u Kijevu nakon što je u sukobima sa demonstrantima poginulo najmanje 18 osoba, među kojima i sedam policajaca. Stotine ljudi su povrijeđene, od kojih desetine teško.

U centru prijestonice odjekuju eksplozije, dok veliki požari bijesne na Trgu nezavisnosti, poznatom kao Majdan. Ukrajinski opozicioni lider Vitalij Kličko pozvao je demonstrante da brane svoje pozicije. Takođe je zatražio da žene i djeca napuste to područje.

Kličko je navodno održao hitni sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem u okviru napora za prevazilaženje duboke krize, najkrvavije od sticanja nezavinosti 1991. Citirajući lokalne medije, Rojters je prenio da na sastanku nije postignut sporazum. Još nije poznato da li su ostali opozicioni lideri nastavili pregovore sa Janukovičem.

Demonstranti, od kojih su pojedini nosili palice i šlemove, odbili su da napuste centar Kijeva, gađajući policiju Molotovljevim koktelima i kamenicama. Bezbjednosne snage su međutim uspjele da zauzmu djelove trga, gdje su se i dalje nalazile hiljade učesnika protesta, kojima su se obratili opozicioni lideri.

Potpredsjednik SAD Džo Bajden, u telefonskom razgovoru sa Janukovičem, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nasilja i zatražio od ukrajinskog predsjednika da povuče bezbjednosne snage i pokaže uzdržanost. Bajden je naglasio da Janukovičeva vlada ima posebnu odgovornost da riješi krizu.

Za eskalaciju nasilja u Ukrajini, Rusija je danas optužila Zapad, navodeći da su zapadni političari ohrabrili radikalne snage u zemlji. Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton osudila je pak svo nasilje, uključujući i napade na državne i stranačke objekte.
XS
SM
MD
LG