Linkovi

Ukrajinski parlament razmatra amnestiju za uhapšene


Ukrajinski parlament
Ukrajinski parlament

U Kijevu se danas razmatra amnestija za veliki broj gradjana uhapšenih tokom protekla dva meseca održavanja političkih protesta u Kijevu

Ukrajinski parlament razmatra danas amnestiju za veliki broj gradjana uhapšenih tokom protekla dva meseca održavanja političkih protesta u Kijevu.

U nevolje zapali predsednik Ukrajine, Viktor Janukovič, je rekao da je Amnestija jedino moguća ukoliko demonstranti napuste vladine zgrade koje su okupirali i uklone barikade sa ulica.

Juče je Janukovič prihvatio ostavku premijera Mikole Azarova – što je bio ključni zahtev demonstranata, koji već nedeljama okupiraju centar Kijeva nedeljama. On je takodje potpisao zakon kojim se opozivaju anti-protestne mere odobrene ranije ovog meseca sa ciljem gušenja protesta.

Opozicioni lider i bivši bokserski čampion Vitalij Kličko je juče nazvao takav razvoj dogadjaja „ne pobedom, ali korakom ka pobedi.“

Uprkos ustupcima opozicioni lideri zahtevaju više, uključujući amnestiju za demonstrante i održavanje novih predsedničkih izbora.

U medjuvremenu, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk je rekao da je Ukrajina „na rubu gradjanskog rata“ dodavči da postoje “paralelne vlasti u zemlji i da je u toku de facto ustanak”.


Ruski predsednik Vladimir Putin je juče u Briselu rekao liderima EU da će Moskva održati svoje obećanje o zajmu siromašnoj Ukrajini i drastično smanjiti cenu prirodnog gasa, čak i ako opozicija dodje na vlast.
XS
SM
MD
LG