Linkovi

Ukrajina: Napeta situacija posle sukoba


Demonstranti u Kijevu, 20. januar, 2014.
Demonstranti u Kijevu, 20. januar, 2014.

Aktivisti koji su nosili šlemove i gas maske bacali su kamenice i Molotovljeve koktele na pripadnike policije kojih je bilo daleko manje.

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, danas vlada napetost posle danonoćnog sukoba izmedju anti-vladinih demonstranata i policije u kojima su desetine ljudi ranjene, na obe strane.

Aktivisti koji su nosili šlemove i gas maske bacali su kamenice i Molotovljeve koktele na pripadnike policije kojih je bilo daleko manje. Policija je odgovorila gasnim granatama i po ledenoj temperaturi, vodenim topovima.

Sukob je počeo juče pošto se preko 100.000 demonstranata okupilo u Kijevu izražavajući negodovanje zbog novog zakona kojim se uvode restrikcije na proteste.
Lider opozicije Vitalij Kličko je apelovao na okupljene demonstante da izbegavaju nasilje, ali nije uspeo u tome.

Kličko je takodje uputio apel predsedniku Viktoru Janukoviču da okonča nasilje i održi nove izbore. Janukovič je imenovao radnu grupu koja će se baviti žalbama opozicije. Predstavnici obe strane treba da se sastanu danas.

Anti-vladini demonstranti su na ulicama Kijeva i drugih ukrajinskih gradova od novembra kada je predsednik Janukovič odustao od plana da potpiše trgovinski sporazum sa Evropskom unijom u prilog tešnjih veza sa Rusijom.
XS
SM
MD
LG