Linkovi

Situacija u Ukrajini utiče na berze širom sveta


Akcije na berzama zabeležile pad u jeku krize u Ukrajini
Akcije na berzama zabeležile pad u jeku krize u Ukrajini

Vašington je zapretio da će ekonomski izlolovati Rusiju u jeku najveće konfrontacije Moskve sa zapadom od ere Hladnog rata.

Vrednosti akcija na američkoj berzi danas su zabeležile pad što je slučaj i sa hartijama od vrednosti na globalnom nivou, dok se Ukrajina i Rusija pripremaju za mogući rat nakon odluke ruskog predsednika Putina da izvrši invaziju na Krim.

Ukrajina je juče objavila mobilizaciju dok je Vašington zapretio da će ekonomski izlolovati Rusiju u jeku najveće konfrontacije Moskve sa zapadom od ere Hladnog rata.

Indeks Dau Džons indastrijal je u proseku u ponedeljak pao za 160.16 poena, ili 0,98 odsto. S&P je izgubio 15,52 poena, odnosno 0,83 odsto, dok je Nasdak pao za 41,87 odnosno 0,97 odsto.

Ruske hartije od vrednosti i državne obveznice su zabeležile oštri pad i tamošnja centralna banka je podigla kamatne stope da bi zaštitila rublju. MICEX indeks na moskovskoj berzi je pao za 11 odsto, dok je RTS berzanski indeks vezan za dolar zabeležio pad od 12 odsto.

Akcije energetskih kompanija bi mogle da izgube na vrednosti ukoliko se odnosi izmedju SAD i Rusije dalje pogoršaju. Nestabilnost će verovatno rasti uporedo sa neizvosnošću situacije, dok bi svako eventualno uvodjenje sankcija proizvodjaču energije, Rusiji, moglo da utiče na američku ekonomiju.
XS
SM
MD
LG