Linkovi

Ukrajinska vojska učvršćuje pozicije


Ukrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik

Ukrajinski vojnici učvršćuju svoje položaje u oblastima koje su nedavno preuzeli od proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Uz pomoć visoko-tehnološke mašinerije i grube sile, vladini vojnici tvrde da imaju prednost, ali pobeda neće biti laka.

Na jednom kontrolnom punktu u istočnoj Ukrajini, vojnici su zarobili dvoje osumnjičenih koji su, kako se veruje, saradjivali sa proruskim separatistima.
To je deo svakodnevne prakse na raskršću u Debalcevi, duboko u pokrajini Donjeck, oblasti koju je od kraja jula ponovo preuzela ukrajinska vojska.

Vojnici proveravaju svaki automobil i kamion koji dolazi ili odlazi iz obližnje pokrajine Luhansk, aktivnog uporišta tekućeg ustanka.

Humanitarne agencije navode da su hiljade civila uhvaćene u unakrsnoj vatri i žive bez struje, vode i osnovnih potrepština.

Ukrajinski vojnik Dima kaže da je video mnoge stanovnike Luhanska kako beže iz te oblasti:

„Koliko mogu da vidim, ima puno civila koji pokušavaju da pobegnu sa ove teritorije. Veliki broj njih. Već sam video da su mnoge kuće uništene. Znate ovi jadni ljudi pokušavaju da uspostave mir na svojoj teritoriji i to je veoma traumatična situacija za čitavu zemlju.“

Ukrajina tvrdi da steže obruč oko poslednji uporišta pobunjenika. Medjutim, izveštaji da Rusija nastavlja da naoružava separatiste sugrerišu da to neće biti laka pobeda.

Vojnici u Ukrajini tvrde da su pobunjenici koji su se povukli sa položaja bili dobro opremljeni, kao što se vidi na primeru uništenja jedne benzinske pumpe i oktrića mina sa daljinskim upravljačima u toj oblasti.

Medjutim, vojska se suprostavlja sopstvenom tehnologijom, kaže šef ukrajinske jedinice za razminiravanje.

„Ukrajinska armija ima veoma efikasna sredstva za blokiranje signala kao što je dokazano u Iraku. To je oprema koja potpuno blokira čistav spektar signala koji se šalju eksplozivnim napravama.“

Ukrajinski vojnici imaju na raspolaganju i nekoliko drugih visoko-tehnoloških trikova.

Dvojica osumnjičenih separatista uhapšenih na kontrolnom punktu identifikovani su prisluškivanjem radio komunikacija što rade vojnici poput ovih.

„Identifikujemo njihove položaje elektronskim napravama, definišemo mogući cilj ove radio mreže, i onoga što oni rade, i ako je moguće dobijamo informacije ukoliko su kanali otvoreni.“

Prikupljanje obaveštajnih podataka je veliki prioritet ukrajinske vojske koja tvrdi da je opkolila Donjeck, poprište nekih od najtežih sukoba i uporište pobunjenika od početka konflikta u maju.

I dok Rusija demantuje da podržava pobunjenike, lokalni funkcioneri su izvestili o nedavnom prilivu vojne opreme iz Rusije u oblast u okolini Luhanska.

Sa sve više opreme na terenu, konačna pobeda u ovom dugoročnom konfliktu mogla bi se svesti na nnadmoć u vojnoj sili.

XS
SM
MD
LG