Linkovi

Kličko: "Očistiću" Kijev


Novi gradonačelnik Kijeva, bivši bokser Vitalij Kličko
Novi gradonačelnik Kijeva, bivši bokser Vitalij Kličko

Vitalij Kličko za Glas Amerike kaže da želi da bude upamćen kao najpošteniji, najprogresivniji gradonačelnik u istoriji Kijeva

Vitalija Klička u Ukrajini smatraju simbolom uspeha zbog izuzetnih dostignuća u bokserskom ringu. Iako je ostavio pesničarske podvige iza sebe, Kličko kaže da planira da iskoreni korupciju u Kijevu i “očisti” grad – ne samo u bukvalnom smislu te reči. Glas Amerike imao je priliku da razgovara sa Kličkom tokom prvih dana na položaju i da ga upita kako teče tranzicija od “dr gvozdene pesnice” u “gospodina gradonačelnika”.

Vitalij Kličko ušao je u istoriju boksa. Dva metra visoki “teškaš” Pobedio je nokautom 41 od svojih 45 profesionalnih borbi, a da sam nikada nije bio u “nok-daunu”. U jednom trenutku, on I njegov mlađi brat Vladimir – koji su se zarekli da se nikad neće boriti jedan protiv drugog – imali su u vlasništvu titule šampiona sveta u teškoj kategoriji u svim verzijama.

Stariji Kličko je nedavno napustio ring, i ušao u mnogo opasniju arenu – gradsku skupštinu. Pre nekoliko dana, predsedavao je prvom sednicom gradskog veća Kijeva, koje čini 120 poslanika. Od kada je u maju izabran za gradonačelnika glavnog grada Ukrajine, Kličko je nasledio Kijev koji je uzdrman – ali i nadahnut – političkim protestima, koji su od početka godine doveli do rušenja prethodne korumpirane vlasti.

Kličko je igrao ključnu ulogu tokom tih demosntracija, podržavajući ono za šta su se borili svi prisutni na centralnom kijevskom trgu i pozivajući masu da ustane protiv korupcije. Danas, posle par nedelja na položaju, pokušava da vrati stvari na pravo mesto.

Jedan od njegovih glavnih ciljeva trenutno je da očisti centar Kijeva od krša koji je ostao od protesta posle svih ovih meseci. Mnogi demonstranti još žive u šatorima i oglušili su se o raniji poziv iz kancelarije gradonačelnika da napuste trg.

Kijevska gradska skupština, koja se smatra simbolom loše vlasti, oštećena je i opljačkana tokom protesta. Kličko kaže da se oslanja na donacije da bi oporavio staru državnu zgradu. Kako navodi restauracija će koštati oko 340 hiljada dolara, što je novac koji grad jednostavno nema.

Čak i kao gradonačelnik, Kličko je ostao “šoumen” u srcu. Prihvata zahteve novinara za slikanje kojih je bezbroj, i bez dlake na jeziku odgovara na sva pitanja.

Zauzvrat, lokalni mediji nisu agresivni i izbegavaju teška pitanja koja se tiču njegovih poslovnih veza. Kličkova imovina procenjuje se na 65 miliona dolara, od čega je većina pošteno stečena boksom, mada je za vreme bivše vlasti, ogrezle u korupciji, otvorio mali hotel u Kijevu.

Govoreći za Glas Amerike, Kličko je poručio da mu je cilj da kao gradonačelnik bude transparentan u zemlji koja ima duboko ukorenjeni problem s korupcijom.

"To je ogroman izazov u svakom pogledu. Ali bez obzira na to imam veliku podršku naroda. Ljudi žele jasna, razumljiva pravila, vladavinu prava, jednake mogućnosti za biznis. Dobre prilika za svakog građanina Kijeva, građane ukrajinske prestonice, za budućnost".

Kako kaže, ima aspiracije da stekne još veću slavu, ali ne govori o slavi o kojoj bi se očekivalo da govori šampion u teškoj kategoriji.

"Imam jedan san. Ličnu ambiciju, što bi se reklo. Da uradim toliko dobrog za ovaj grad, da jednog dana ulica u Kijevu dobije moje ime, ali ne zbog mojih sportskih zasluga. Daću sve od sebe da to postignem, iako je to je veliki izazov, koji će biti jako teško ostvariti u današnjoj situaciji".

Ovaj promišljeni, poslovno orijentisani Kličko možda je iznenađenje za njegove nekadašnje protivnike, koji ga znaju po mnogo manje suptilnom nadimku iz ringa "dr gvozdena pesnica".

“Dr gvozdena pesnica” pobeđivao je protivnike efikasnošću robota, koristeči svoju ubitačnu desnicu. Gospodin gradonačelnik, koji nadgleda svoj oštećeni grad, zna da sledeća borba neće biti tako laka.

XS
SM
MD
LG