Linkovi

Ukrajina proslavila dan nezavisnosti


Prizor sa vojne parade u Kijevu povodom dana nezavisnosti, 24. avgusrta 2015.
Prizor sa vojne parade u Kijevu povodom dana nezavisnosti, 24. avgusrta 2015.

U KIjevu je obeležena 24. godišnjica sticanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza. Hiljade ukrajinskih vojnika marširalo je centrom Kijeva na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti.

Predsednik Petro Porošenko je pored ostalog rekao: "Rat za nezavisnost se nastavlja, a pobedu možemo da odnesemo samo ako kombinujemo naše defanzivne napore, diplomatski talenat, političku odgovornost i čelični otpor".
"Neprijatelj zna da smo spremni da se branimo i da je cena eskalacije previsoka za Rusiju," nastavio je Porošenko. "Ona stoga primenjuje drugu strategiju, nastojeći da poremeti unutrašnje prilike u zemlji i okrene Ukrajinu protiv svojih ključnih partnera, kako bi ostala sama u sukobu sa agresorom.

Na paradi u Kijevu vojnici su bili opremljeni puškama, ali za razliku od prošle godine, na ovogodišnjoj paradi nisu prikazane moćnije vrste oružja. Porošenko je u govoru najavio da će vlada nastaviti da povećava broj vojnika kako bi se oduprla napadima proruskih elemenata.

Ukrajinski predsednik sastao se kasnije danas u Berlinu, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom radi razgovora o nedavno obnovljenim oružanim sukobima u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG