Linkovi

EU: Politička i ekonomska pomoć Ukrajini


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

Šefica evropske diplomatije boravi danas u Kijevu, sa ciljem da uveri nove ukrajinske vlasti da EU stoji iza legitimnog zahteva naroda za demokratskim promenama

Ukrajina je i ključna tema evropskih parlamentaraca, koji su poručili da EU i međunarodna zajednica moraju da pomognu Ukrajini.

Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton, je jutros hitno otputovala u Kijev nakon tamošnjih dramatičnih zbivanja proteklog vikenda. Ključna poruka koju nosi novim ukrajinskim liderima je - imaju političku i ekonomsku pomoć EU, pomoć o čijem obliku i količini tek treba razgovarati.Ešton namerava da se sastane sa ključnim političkim akterima radi razgovara o načinima izlaska iz krize i merama za ekonomsku stabilizaciju zemlje. Po dolasku u Kijev prvo je položila vijenac u znak sjećanja na žrtve nasilja u ukrajinskoj prestonici, a potom razgovarala sa vršiocem dužnosti predsednika Oleksanderom Turčinovim. U isto vrijeme, iz Brisela poruka:

"Narod je platio visoku cijenu za svoju slobodu. Pozdravljam želju Ukrajinaca da žive u slobodnoj, nezavisnoj i ujedinjenoj zemlji, sa snažnim vezama sa EU. Mi smo spremni da potpišemo sporazum o pridruživanju i da podržimo Ukrajinu u ovim teškim vremenima. Veoma pažljivo pratimo situaciju. Naša Visoka predstavnica je u Kijevu i EU ostaje uključena u ukupne prilike", rekao je predsednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

U Kijevu je i delegacija Evropskog parlamenta.

"Vidim svjetlo nade i nadam se da će se stvari razvijati u tom pravcu, ova zemlja može da ima mirnu revoluciju. Mislim da mi možemo pomoći ekonomsku situaciju, da stvari budu bolje i da sve što slijedi bude u skladu za vladavinom zakona i demokratije. Razumijemo zašto su umirali svi ovi ljudi- oni su heroji i vidimo osjećaje ljudi u zemlji - imaju novu zemlju, zemlju koja mora ostati ujedinjena", poručio je predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Elmar Brok.

A kod kuće, ui Domu parlamenta u Strazburu, minut šutnje za poginule tokom kijevskih demonstracija.

"Stanovnici Ukrajine se sada suočavaju sa velikim izazovima. Stabilnost treba da bude prvi prioritet, nacionalno jedinstvo i pomirenje. Brzo formiranje vlade, a potom i slobodni i pošteni predsjednički izbori 25. maja. EU i medjunarodna zajednica moraju pomoći Ukrajini, da izbjegne kolaps i osigura mirnu budućnost i stabilnu demokratiju za tu zemlju", naglasio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

U jednom su evropski lideri u pravu - još je dug put do stabilnosti Ukrajine, a on, politički, vodi preko Moskve. Finansijski, zemlji je hitno potrebna ozbiljna novčana injekcija, jer obećanih 15 ruskih milijardi je zaustavljeno. Potez je očekivan, jer je novac vidjen kao nagrada za vjernost sada već bivšem predsjedniku za kojim je raspisana potjernica na osnovu optužbe za masovna ubistva.
XS
SM
MD
LG