Linkovi

Putin: Akcioni plan za istočnu Ukrajinu


Ukrajinski vojnici blizu Kramatorska u istočnoj Ukrajini
Ukrajinski vojnici blizu Kramatorska u istočnoj Ukrajini

Ruski predsednik je rekao da bi i ukrajinska vojska i pobunjenici trebalo da prekinu “aktivne ofanzivne operacije” u Donjecku i Lugansku

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je „akcioni plan“ za uspostavljanje mirna u istočnoj Ukrajini, u svijetlu oprečnih izvještaja o tome da li je postignut dogov o prekidu vatre između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika.

Putin je tokom posjete Mongoliji rekao da bi i ukrajinska vojska i pobunjenici trebalo da prekinu “aktivne ofanzivne operacije” u Donjecku i Lugansku, gdje su u toku žestoki sukobi, te da bi vladine snage trebalo da se povuku na bezbjednu udaljenost, koja bi onemogućila artiljerijske i druge udare na nastanjena područja

Ruski lider takođe se založio za “punu i objektivnu međunarodnu kontrolu” poštovanja primirja, zabranu upotrebe vojne avijacije protiv civilnih područja, bezuslovnu razmjenu zarobljenika, otvaranje humanitarnih koridora za prolazak izbjeglica i prebacivanje pomoći, te mogućnost slanja timova koji bi poporavili pričinjenu infrastrukturnu štetu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ocijenio je da je Putinov plan “podvala” namijenjena međunarodnoj zajednici uoči početka samita NATO u Velsu, te pokušaj da se izbjegne nova runda sanckija protiv Rusije. Jacenjuk je u saopštenju naveo da je Moskva ignorisala ili prekršila sve prethodne sporazume povezane sa sukobom u Ukrajini i da je Putinov stvarni plan da uništi Ukrajini i vrati Sovjetski savez. Takođe je dodao da mir može da se postigne jedino kada Rusija ukloni “ svoju redovnu vojsku, plaćenike i teroriste sa ukrajinske teritorije", te da Kijev očekuje odluku NATO-a i Evropske unije u pogledu “zaustavljanja agresora”.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je nadu da će mirovni proces konačno početi na sledećoj rundi razgovora predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u petak u Minsku, u Bjelorusiji. Porošenko je naglasio da je Ukrajina “meta agresije susjedne države” i da je uspostavljanje mira prvi zadatak.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika prethodno je saopšteno da su Porošenko i Putin postigli dogovor o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini. Međutim, kasnije je izdato revidirano saopštene u kojem se navodi se da je postignuto obostrano razumjevanje u pogledu koraka koji će doprinijeti uspostavljanju mira.

Prema navodima ruske državne novinske agencije, RIA Novosti, portparol ministarstva odbrane samoproklamovanje Narodne republike Donjeck, Vladislav Brig, rekao je da ne može biti primirja dok su snage ukrajinske vlade raspoređene u Donbasu – dijelu istočne Ukrajine koji obuhvata regione Donjeck i Lugansk. Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da je prerano komentarisati izvještaje o prekidu vatre.

U odvojenom saopštenju Kremlja poručuno se da Putin i Porošenko nisu postigli saglasnost o prekidu vatre u Ukrajini, uz napomenu da Rusija nije umiješana u sukob. Takođe se navodi da su predsjednici razgovarali o načinima za prevazilaženje sukoba.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, prethodno je rekao da su Putin i Porošenko razmijenili mišenja o načinima da se zaustavi krvoproliće u jugoistočnoj Ukrajini. Peskov je dodao da su dvojica predsjednika uglavnom bila saglasna u pogledu načina za izlazak iz krize.

XS
SM
MD
LG