Linkovi

Putin dovodi u pitanje legitimnost izbora


Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se novinarima u Šangaju
Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se novinarima u Šangaju

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je sumnju u pogledu legitimnosti predsedničkih izbora u Ukrajini, ali i poručio da Rusija povlači trupe sa ukrajinske granice kako bi se stvorili povoljni uslovi za glasanje

Putin je, poslednjeg dana posete Kini, rekao novinarima u Šangaju da će biti teško graditi odnose sa ljudima koji, kako je naveo, dolaze na vlast dok se nastavlja kaznena operacija u jugoistočnoj Ukrajini i koji ometaju rad medija. Ruski lider je dodao da se sa dvojicom ruskih novinara, koje su ukrajinske bezbednosne snage privele 18. maja, postupa na neprihvatljiv način i da bi to moglo da dovede u pitanje legitimnost svih političkih procesa u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su u gepecima automobila ruskih novinara, koji rade za provladin internet portal LifeNews, pronađeni ručni anti-avionski projektili, što je Putin nazvao "glupostima". Stejt Department je pozvao ukrajinsku prelaznu vladu da istraži situaciju i oslobodi pritvorene ukoliko se utvrdi da su "legitimni novinari".

Rusko ministarstvo odbrane u međuvremenu je saopštilo da su ruski vojnici, stacionirani u regionima blizu granice sa Ukrajinom, počeli da se povlače prema stalnim bazama. Međutim, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je - kako prenosi novinska agencija Rojters - rekao da nije primećen vidljiv dokaz povlačenja ruskih snaga.

Potpredsednik SAD Džo Bajden upozorio je tokom posete Bukureštu da bi Vašington mogao da uvede oštrije sankcije Moskvi, ukoliko podrije izbore u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG